jaka jest najlepsza dieta dla tyczkarza
Witamy,
każdy posiłek powinien składać się z określonej ilości węglowodanów, białka oraz zdrowych tłuszczów.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery jeśli nie jest Pan uczulony na białko pochodzenia krowego, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, które poprzez ujemny bilans kaloryczny ułatwiają/przyspieszają odchudzanie, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Podobnie wygląda sprawa z posiłkiem potreningowym. Jednak należy pamiętać, że kompozycja posiłków zależy od rodzaju diety i aktywności fizycznej w ciągu dnia oraz pory treningu.
Kwestię posiłków okołotreningowych omówiliśmy w poniższych odcinkach z cyklu Zapytaj Trenera.
Posiłek potreningowy (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=Vj1IVj0hJpM
Kwestia posiłków potreningowych była poruszana także w tych odcinkach:
https://www.youtube.com/watch?v=-aPK5jpP-KU
https://www.youtube.com/watch?v=CQF-HPFI89Q
W przypadku intensywnych treningów zleca się utrzymywanie dodatniego bilansu kalorycznego. Zasadę obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski w poniższym odcinku.
Zapotrzebowanie kaloryczne (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):