Utrata tkanki tłuszcowej
Witaj. W celu przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej często stosuje się różnego rodzaju wspomagacze. Są to przede wszystkim termogeniki oraz lżejsze fat burnery, takie jak L-karnityna czy też CLA. Warte uwagi są termogeniki, ponieważ zawierają różne składniki wspomagające przemianę tłuszczy. Przykładowo w składzie znajdziesz m.in. synefrynę z cytrusów, katechinę z zielonej herbaty, forskolinę z pokrzywy indyjskiej, kofeinę, salicynę z wierzby białej, piperynę z pieprzu czarnego i wiele innych. Generalnie termogeniki to substancje zwiększające tempo przemiany materii, zwiększając temperaturę ciała. Uwolnione cząsteczki tłuszczu eksportowane są do mięśni i wątroby, gdzie podlegają dalszym przemianom. Oprócz tego termogeniki pobudzają układ nerwowy, co pozwala na zwiększenie intensywności ćwiczeń siłowych. Godnym polecenia jest tu produkt firmy Trec o nazwie Thermo Fat Burner, który odczuwalnie podnosi temperaturę ciała oraz sprzyja większej motywacji na treningu. Rezultaty stosowania tego preparatu są widoczne już po kilku tygodniach. Wspomniałam także o L-Karnitynie, która jest aminokwasem, biorącym udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie odbywa się produkcja energii. W czasie takiego cyklu możesz stosować te preparaty naprzemiennie, pamiętając, że po okresie stosowania termogeniku konieczna jest przerwa. Pamiętaj także o dostosowanej do Twoich potrzeb diecie redukcyjnej. Pytasz także jakich produktów nie należy spożywać jeśli redukcja ma przebiegać sprawnie. Zacznijmy od węglowodanów, unikaj produktów zawierających cukry proste, a więc białego ryżu, makaronu, pieczywa, zamiast tego sięgaj po ich odpowiedniki w formie pełnoziarnistej. Włącz również do menu kaszę, np. gryczaną lub jaglaną. Nie wybieraj również produktów przetworzonych, jak nap. Płatki owsiane błyskawiczne, czy też owsianka instant, zamiast tego lepsze będą całe płatki owsiane. Ogranicz a najlepiej wyeliminuj słodycze, wszelkiego rodzaju przekąski, w stylu paluszki, gazowane, słodzone napoje, słodzone soki, dania w stylu fast food. Zamiast tego wybieraj świeże warzywa i owoce, ostrożnie jednak z tymi drugimi, sięgaj po nie rano. Jeśli chodzi o cukry proste istnieje tylko jeden moment, w którym są one zalecane, mianowicie pierwsze 30 min. po treningu. Organizm wykorzysta je wówczas w celu odbudowy glikogenu mięśniowego. Następnie białka, wybieraj chude mięsa: filet z kurczaka, indyka, chude części wołowiny, cielęciny. Poza tym ryby, tutaj w grę wchodzą odmiany tłuste, jak np. łosoś i chude – dorsz. Sięgaj również po jajka, chudy twaróg (raz dziennie), możesz dołożyć też odżywkę białkową, np. Whey 100 firmy Trec. Oczywiście ważny jest też sposób przyrządzania mięsa, najlepiej używaj w tym celu parowaru lub garnka na parę, dzięki temu unikniesz zbytnich strat białka w czasie obróbki termicznej. Wreszcie tłuszcze, unikaj ich odmian zwierzęcych, zrezygnuj też z tłuszczy utwardzanych, czyli masło, margaryna. Zamiast tego sięgaj po tłuszcze roślinne: oleje, oliwy, awokado, orzechy, pestki. Pamiętaj o ważnej zasadzie, w myśl której oleje roślinne nadają się do spożywania na zimno, smażyć (jeśli już) możesz jedynie na oleju rzepakowym.