Makroskładniki kiedy i z czym ?
Witaj. Zwiększenie wydajności diety wiąże się z zamienieniem jedzenia „śmieciowego” na takie pochodzące z pełnowartościowych źródeł. Na śniadanie warto pomyśleć o płatkach owsianych oraz jajkach. Kolejne posiłki muszą być oparte na węglowodanach pochodzących z : ryżu, kaszy, makaronu pełnoziarnistego, ziemniaków, oraz białka pochodzenia zwierzęcego: piersi z kurczaka, z indyka, wołowina, chude ryby, oraz tłuszcze z orzechów, oleju lnianego czy oliwy z oliwek. Do każdego posiłku porcja warzyw mile widziana. Jako ostatni posiłek możesz sobie pozwolić na twaróg chudy z migdałami lub orzechami włoskimi. Generalnie zasada jest taka, że do posiłków w ciągu dnia można używać izolatów i koncentratów białek serwatkowych czyli WPI i WPC, a w porach wieczornych można sięgać po białka o wydłużonej kinetyce wchłaniania czyli kazeinę.