Zadaj pytanie
28 maja 2014 23:16

Jak uwzględniać tłuszcze w diecie redukcyjnej?

Witam! Jestem w trakcie układania diety redukcyjnej i mam problem z uwzględnieniem tłuszczy w ogólnym jej bilansie. Moje dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 2050 kcal, przy czym udział procentowy węglowowanów/białek/tłuszczy ustaliłem w proporcjach 55/30/15. Po przeliczeniu na gramy, dziennie powinienem zjadać ok. 280 g węgli, 150 g białka i 35 gramów tłuszczu. Dla węgli i białek udaje się nie przekroczyć zalecanej ilości, jednak tłuszcze notorycznie spożywam w większych ilościach. Głównym źródłem tych tłuszczy jest zazwyczaj olej który wlewam na patelnię, odrobina masła, jajka oraz tłuszcz zawarty w orzechach, migdałach lub wiórkach kokosowych oraz oczywiście z pozostałych produktów, jednak już w dużo mniejszych ilościach. Czy wszystkie rodzaje tłuszczu powinienem wliczać do diety równorzędnie, za wszelką cenę utrzymująć narzucone sobie kalorie, czy tzw. "dobre tłuszcze" mogę jeść w niewielkim nadmiarze, nie przejmując się tym, że przekroczę zalecaną dzienną ilość? Byłbym bardzo wdzięczny za poradę, jak wliczać kalorie w dietach na rzeźbę/masę. Pozdrawiam.
370
2
dodał odpowiedź 29 maja 2014 16:19
Musisz ograniczyć te tłuszcze które spożywasz, lub zamień te składniki, na takie które nie mają aż tyle tłuszczy.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie