27 maja 2014 16:31 •
Kalorie w wyrobach domowych
Witam mam pytanie co do liczenia kalorii z wyrobów domowych. Mianowicie chciałbym np. zrobić pieczonego kurczaka w cieście. I powiedzmy składniki to:
250 g mąki
5 g drożczy instant
łyżka cukru
2 łyżki soli
3 łyżki oleju
I jak jest z liczeniem tego policzyć i zsumować kcl poszczególnych produktów czy obróbka termiczna wpływa jakoś na zmianę kalorii ?
Analogiczne pytanie co do oleju, gdyż czasami jestem na niego skazany. Czy wystarczy dodać do dania kalorie jakie zawiera tam X gram oleju ?
250 g mąki
5 g drożczy instant
łyżka cukru
2 łyżki soli
3 łyżki oleju
I jak jest z liczeniem tego policzyć i zsumować kcl poszczególnych produktów czy obróbka termiczna wpływa jakoś na zmianę kalorii ?
Analogiczne pytanie co do oleju, gdyż czasami jestem na niego skazany. Czy wystarczy dodać do dania kalorie jakie zawiera tam X gram oleju ?
703
3
dodał odpowiedź 27 maja 2014 19:32
liczysz i sumujesz kalorie.
dodał odpowiedź 28 maja 2014 11:56
policz i zsumuj z tych produktow kalorie, obrobka termiczna raczej nie ma znaczenia na zmianę kalorii w produktach. i jeśli używasz dodatkowo oleju do dania to tak powinieneś go uwzględnić