Makaron, ryż, kuskus
Witaj!
Najlepszym wyborem na redukcji jest ryż gdyż charakteryzuje się niższym IG (indeks glikemiczny) niż makarony czy kasze. Ponadto jest to produkt bezglutenowy. Mowa tutaj głównie o ryżu brązowym bądź dzikim. Możesz także wziąć pod uwagę ryż basmati i i paraboliczny. Mają one trochę większe IG, ale nie wpadaj w panikę jak większość ludzi ponieważ na pewno jadasz z nim warzywa, które mają wpływ na obniżenie tego IG.
Z makaronami jest ten problem, że zawierają dużo węglowodanów, a kto jest się nimi nacieszyć w małej ilości skoro tak dobrze smakują?
Z kasz warta uwagi jest gryczana, palona bądź niepalona. Ta druga jest mniej przetworzona i bardziej bogata w składniki odżywcze. Można ją jeść na surowo, jest smaczna, a na dodatek przyswoisz wszystkie jej wartości.
Najrozsądniej jest stosować wszystko, ale z umiarem i z przewagą na korzyść ryżu. Nie ma sensu sobie odmawiać kasz czy makaronów ponieważ i one również mają wiele zalet.