Kasza kuskus na redu??
Witaj,
Zacznę od tego, ze to drobna kasza z ziarna pszenicy twardej durum. Po oczyszczeniu i rozdrobnieniu ziarno jest gotowane na parze, co przyspiesza przygotowanie. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
Jest łatwo strawna i sycąca, bogata w węglowodany i białko. Nie zawiera jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin, posiada w swoim składzie żelazo oraz niacynę i tiaminę. W 100g kuskusu jest 13g białka, czyli około półtora raza więcej, niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej, niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100g kuskusu dostarcza organizmowi: 360kcal, 72g węglowodanów i 2g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie zawiera ponadto cholesterolu. Przyswajalność żelaza z kuskusu można zwiększyć spoczywając jednocześnie produkty bogate w witaminę C.
Kuskus z gotowaną fasolą albo innymi roślinami strączkowymi (soja, groch, soczewica), które jak wiadomo, zawierają dużo białka, może zastąpić danie mięsne. Kasza kuskus znajduje również zastosowanie w diecie łatwostrawnej, gdyż jak wspomniano ma mniej błonnika niż inne produkty zbożowe. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. Potrawy z kuskusem można podawać na ciepło i na zimno.
IG ugotowanego kuskusu wynosi 65 należy wiec klasyfikować go jako wysoki. Jednak można spowolnić wchłanianie węglowodanów umiejętnie łącząc je w posiłku z białkami i tłuszczami. Nie widzę przeciwwskazań do jedzenia tej kaszy, warto jednak aby pojawiała się w Twoim menu raczej sporadycznie z uwagi na małe wartości odżywcze. Lepsza pod tym względem będzie chociażby kasza gryczana.