Jak często i co najlepiej jeść ?
Witam . Od grudnia zacząłem trenować futbol amerykański i nie ukrywam w tej dyscyplinie sportowej masa i siła to podstawa . Chciałbym przybrać jakieś 10 kg ( ważę 60kg , mam 169 wzrostu ) . Kupiłem sobie gainera , ćwiczę na siłowni od ponad roku , ale niestety z przybraniem na wadze mam spory problem . Jeśli chodzi o jedzenie to staram się jeść jak najczęściej . Moje pytanie jest takie : co powinienem jeść i w jakich ilościach żeby złapać trochę masy ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Bartek
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Bartek
1455
2
dodał odpowiedź 25 marca 2014 07:10
Ułóż sobie Dietę na masę ! 1 . obejrzyj ten filmik i wszystko oblicz Tyle powinniśmy dostarczać codziennie z dobrych produktów, żeby osiągnąć swój cel. Co tydzień dodajemy 100-200kcal , żeby tyć średnio 0,5-1 kg tygodniowo .
2. Rozkładamy to na 6 posiłków, biorąc pod uwagę że:
- śniadanie, posiłki po treningowe i przed treningowe powinny zawierać więcej kcal pochodzących z węglowodanów np. dodajemy trochę więcej ryżu, płatków owsianych, kaszy itp.
- ostatni posiłek powinien składać się z wolnowchłanialnego białka np. twaróg z oliwą, szyczypiorkiem i pomidorem lub jajka gotowane.
- do każdego posiłku dokładamy solidną porcję warzyw.
- powinniśmy pić dużo wody.
- w każdym posiłku powinno znaleźć się chude źródło białka, warzywa, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze.
3. Co wpisac do swojego jadłospisu:
a) źródła białka: chude mięso, bialka jaj, ryby...
b) źródła złożonych węglowodanów: kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane...
c) źródła zdrowych tłuszczy: oliwa z oliwek, tran, zimnomorskie ryby, sporadycznie orzechy...
4. Czego unikać:
- soków i słodkich napoi gazowanych i nie gazowanych
- słodyczy
- gotowych dań
- wędlin i kiełbas
- białego pieczywa
- ogólnie przetworzonych artykułów
Układamy sobie przykładowy jadłospis korzystając z wymienionych w 3 punkcie produktów i stosujemy je zamiennie w podobnych ilościach.
dodał odpowiedź 25 marca 2014 21:31
Witam, oblicz sobie swoje zapotrzebowanie kaloryczne i dodaj +300 kcal, podział na makro to białko 2g, węglowodany 4 do 6g oraz tłuszcze 1g. Źródła to: białko: jajka,ryby,mięso chudy twaróg. Węglowodany to ryż,kasza,makaron. Tłuszcz oliwa z oliwek, orzechy,żółtka jaj. Podziel to na 5-6 posiłków i spożywaj je co 2-3 godziny. Pozdro