Zadaj pytanie
4 lutego 2014 19:25

Jak liczyć białko , masa mięśniowa !

Witam,
Mam kilka pytań do pana...zacznę od najistotniejszego a więc:
1.Czy ilość białka w mięsie liczy się w postaci surowej czy już po upieczeniu ? Np. Surowa pierś niewielki kawałek 100 g ma około 20 g białka ale w postaci surowej czy po upieczeniu ?
2.Czy w wieku 16 lat można zacząć trening na masę mięśniową ? 3.(16 lat) Ile kg mięśni w ciągu roku można zrobić żeby nie zagrażać zdrowiu ? 4.Jaka suplementacja na masę mięśniową , czy w ogóle potrzebna w tym wieku ? Chodzi mi tylko o rodzaj czyli: gainer,aminokwasy,glutamina czy witaminy ? 5.(16 lat)Czy w tym wieku 3 g białka na kg masy ciała to dobra decyzja ? 6.Jeśli już się robi masę to założyć tą rzeczywistą wagę czy tą którą chcemy osiągnąć, czy zwiększać wraz z przyrostem masy ? Czekam na odpowiedz,
POZDRO ! :)
1291
3

Witamy,

ilości makroskładników zawsze podawane są przed obróbkę termiczną.

 

Białko powinno się przyjmować w ilości 2-2,2g/kgmc, większe ilości nie przełożą się na szybsze rezultaty.

 

Ilość spożywanych kalorii zawsze dopasowuje się do aktualnej wagi. Stąd co jakiś czas należy dokonywać korekt.

 

Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):

https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI

 

W przypadku średniej lub dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:

-       węglowodany 50%,

-       białko 30%,

-       tłuszcze 20%.

 

Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i  tak:

-       od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,

-       następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,

-       reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.

 

Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):

https://www.youtube.com/ZapytajTrenera

http://www.zapytajtrenera.pl

dodał odpowiedź 4 lutego 2014 19:32
Cześć! Białko liczysz przed przygotowaniem. jego ilość nie zmienia się a jeśli tak to nieznacznie więc wliczasz do bilansu przed przygotowaniem. Białko liczysz 2g na kg masy ciała to wzupełnoscie wystarczy.. Myśle że w wieku 16 lat to za wcześnie na trening siłowy ale już powoli możez zacząć zobaczysz jak będziesz się czuł i czy to akurat sport dla ciebie! spróbować nic nie kosztuje :) W tym wieku na suplementy to za wczesniej.. jesli dobrze rozłożysz bilans diety bedą rewelacyjne efekty! :) Powodzenia
dodał komentarz 4 lutego 2014 19:35
Prosze o odpowiedz do pytania 6 :) Ale chodzi mi o lekkie przybranie na masie czy to też zły pomysł ?
dodał komentarz 4 lutego 2014 20:55
Chodzi o wagę którą bierzesz do zapotrzebowania kalorycznego mam rozumieć? Bierzesz wagę teraźniejszą
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie