Jak liczyć białko , masa mięśniowa !
Mam kilka pytań do pana...zacznę od najistotniejszego a więc:
1.Czy ilość białka w mięsie liczy się w postaci surowej czy już po upieczeniu ? Np. Surowa pierś niewielki kawałek 100 g ma około 20 g białka ale w postaci surowej czy po upieczeniu ?
2.Czy w wieku 16 lat można zacząć trening na masę mięśniową ? 3.(16 lat) Ile kg mięśni w ciągu roku można zrobić żeby nie zagrażać zdrowiu ? 4.Jaka suplementacja na masę mięśniową , czy w ogóle potrzebna w tym wieku ? Chodzi mi tylko o rodzaj czyli: gainer,aminokwasy,glutamina czy witaminy ? 5.(16 lat)Czy w tym wieku 3 g białka na kg masy ciała to dobra decyzja ? 6.Jeśli już się robi masę to założyć tą rzeczywistą wagę czy tą którą chcemy osiągnąć, czy zwiększać wraz z przyrostem masy ? Czekam na odpowiedz,
POZDRO ! :)
Witamy,
ilości makroskładników zawsze podawane są przed obróbkę termiczną.
Białko powinno się przyjmować w ilości 2-2,2g/kgmc, większe ilości nie przełożą się na szybsze rezultaty.
Ilość spożywanych kalorii zawsze dopasowuje się do aktualnej wagi. Stąd co jakiś czas należy dokonywać korekt.
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
W przypadku średniej lub dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:
- węglowodany 50%,
- białko 30%,
- tłuszcze 20%.
Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i tak:
- od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,
- następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,
- reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):