Nadmierne gazy przy diecie.
Witamy,
niestety Pana problem nie jest jednostkowy, być może jest Pan uczulony na niektóre produkty. W szczególności uczulają:
- produkty zbożowe,
- białko pochodzenia krowiego,
- jajka,
- orzechy.
Idealnie Pana problem omówił Michał Karmowski w tym odcinku (3 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=-aPK5jpP-KU
Jedynym wyjściem jest wyeliminowanie produktów, które uczulają. Pomocne mogą okazać się także testy, które dokładnie wskażą na jakie produkty jest Pan uczulony.
Warto też dokładnie obserwować organizm. Być może – na przykładzie ryżu – źle Pan reaguje na ryż brązowy, wtedy warto spróbować ryż basmati. Płatki owsiane bardzo często powodują dyskomfort, zapewne u Pana jest to wina nietolerancji glutenu (ryż i np. kasza gryczana nie mają glutenu). Proszę także unikać produktów bogatych w błonnik. Błonnik jest „wyjątkowym“ węglowodanem, który się nie trawi, to też może być jeden z powodów częstszych problemów żołądkowych.
Reasumując – wydaje się, że musi Pan ograniczyć spożycie produktów bogatych w gluten i błonnik.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):