15 stycznia 2014 14:49 •
Jaki chleb piec sobie sam w piekarniku?
Chce sobie sam piec chleb w piekarniku. Prosił bym o jakiś przepis i krotkie omówienie dlaczego właśnie taki chleb był by dla mnie najepszy.
488
1
dodał odpowiedź 15 stycznia 2014 15:06
za mało napisałeś o sobie wiec nie da sie stwierdzic jaki bylby dla Ciebie najlepszy. Dobrym rozwiązaniem jest chlebek pełnoziarnisty np. ze słonecznikiem, bogaty w witaminy, zdrowy, dużo węglowodanów.
przykładowy przepis :
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
80 g pestek słonecznika
30 g pestek dyni
30 g siemienia lnianego
ok. 350 ml ciepłej wody
Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane.
Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
Gdy uzyskasz jednolitą masę, zagniataj mocno przez ok. 10 minut.
Miskę wyłóż folią do żywności. Do środka włóż ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj bochenek.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej ciasto, przykryj folią aluminiową i ponownie odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
Piecz aż bochenek zrobi się brązowy, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, wyjdzie sucha bez przyklejonego ciasta.