7 stycznia 2014 15:09 •
Jak ucinać kalorie na redukcji?
Witam. Mam pytanie odnośnie 'ucinania' kalorii na redukcji. Wiem, że bierzemy swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i ucinamy załóżmy 250kcal. Czyli teraz jemy np. 2700kcal. A co, jeśli stracimy wagę? Czy nie jest tak, że zapotrzebowanie wraz ze spadkiem naszej wagi się zmniejsza? Wtedy analogicznie ucinamy znowu kalorie czy zostajemy przy startowych np. 2700kcal przez całą redukcję? Niby oczywista sprawa, a jednak tego nie rozumiem i proszę o pomoc :) Z góry dzięki za odpowiedź, pozdro!
3665
3
Witamy,
oczywiście, co pewien czas (2-3 tygodnie) należy sprawdzać wagę, obliczać dla niej zapotrzebowanie kaloryczne i od tej wartości ucinać 200-300kcal.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):
dodał odpowiedź 7 stycznia 2014 16:39
A więc załóżmy że jesz 3000kcal ważysz 70kg więc ucinasz 200 i powoli waga schodzi i ważysz te 68 jedząc 2800 kcal. a załóżmy że zapotrzebowanie teraz dla wagi 68 to 2800 więc to za dużo żeby palić tłuszcz dla wagi 68* dalej, więc znowu ucinasz 200 i jesz 2600kcal i tak dalej... :)
* ale dla wagi 70 to 2800 starczyło żeby tłuszcz schodził , natomiast dla 68 to już za dużo
dodał odpowiedź 7 stycznia 2014 17:31
z początku ucinasz 500 kalorii a jak bedziesz chudł wiecej niz 1 kg w tydzien to dajesz mniej np 400 kalorii jak mniej niz 1 kg tyg to dodajesz i tak ciągle , np 1 tydzień jest dobrze i potem juz chudniesz mnie niz 1 kg tyg to dodajesz kalorie (250 cal)