Monotonia żywieniowa mnie zwyczajnie dobija
Wszyscy odchudzający się zadają sobie pytanie „co jeść na redukcji”, gdyż monotonia żywieniowa to ogromny wróg skuteczności diety. Kurczak z ryżem to owszem najprostsza propozycja dania, ale można go serować na tak wiele sposobów, że nuda nam nie grozi. Piersi z kurczaka możemy zmielić, dodać podgotowane brokuły, surowe jajo, a następnie formować klopsiki, które gotujemy w wodzie lub smażymy. To samo mięso można zaserwować z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Kurczak doskonale sprawdza się również w połączeniach z owocami. Polecam opcje z brzoskwiniami czy ananasem. Wyborne połączenie stanowi filet z kurczaka z masłem orzechowym bez cukru. Aromat orzechowy pozwoli na dobre zapomnieć, że jesz po raz kolejny nudnego kuraka. Pomyśl może nad wprowadzeniem do diety innych, chudych źródła białka jak chudy twaróg , chude ryby, jaja.
Jaja, podobnie jak filet kurczaka, są również wdzięcznym produktem, gdyż możemy je serować na tysiąc sposobów. Używając jaj, limituj tylko ilość żółtek, gdyż każde dostarcza średnio 7 g tłuszczu (ilość musi być zgodna z przyjętym stosunkiem makroskładników). Polecam, łatwe w przygotowaniu, omlety z płatkami owsianymi. W wersji na słodko możesz dodać owoce (borówki, truskawki, maliny), wiórki kokosowe. Gdy przygotowujesz na ostro dodaj ulubione zioła, chudą szynkę, pomidory bez skóry.
Jeżeli brakuje Ci słodyczy włącz do diety odżywki białkowe np. Whey 100 z Trec. Stanowią one smaczny, wysokobiałkowy ekwiwalent słodyczy. Odżywkę białkową możesz połączyć z twarogiem, owocami, rozrobioną żelatyną i wysokobiałkowy sernik dietetyczny gotowy!
Pytanie „co jeść na redukcji” szczególnie nas dręczy, gdy w czasie redukcji jesteśmy na imprezie, na której stół ugina się od pyszności, niestety w większości tuczących. Pamiętaj, w czasie redukcji najgorszym połączeniem jest jednoczesna wysoka podaż węglowodanów i tłuszczu. W ten sposób dajemy organizmowi wszystko, czego potrzebuje do zwiększania zasobów tkanki tłuszczowej. Jeżeli zdarza Ci się być na imprezie wybieraj zawsze produkty wysokobiałkowe, nawet w towarzystwie tłuszczu, gdyż połączenie białka i tłuszczu nie jest tak groźne. Unikaj węglowodanów (chleby, kasze, makarony, sałatki owocowe). Wypełnij żołądek niskowęglowodanowymi warzywami – sałaty, ogórki, pomidory, rzodkiewki, brokuł, kalafior….