Jak nie przedawkować BCAA
BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione, to 3 główne aminokwasy budujące strukturę mięśniową. Należą one do grupy niezbędnych, czyli tych, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować, stąd muszą być dostarczane wraz z dietą lub suplementacją. Dawkowanie BCAA powinno odbywać się szczególnie w porze okołowysiłkowej i być dostosowane do masy i składu ciała. Generalnie zaleca się 0,5 – 2 g na każde 10 kg masy ciała. Czyli 80 kg mężczyzna powinien przyjmować od 4 – 16 g BCAA na dobę w dawkach podzielonych. Dawkowanie BCAA zależy także od ilości tkanki mięśniowej – im jest jej więcej, tym więcej BCAA potrzeba. Najważniejsze pory, w których powinno być dawkowane BCAA to: przed i po wysiłku, rano na czczo. Dawkując BCAA pamiętaj, żeby nie przyjmować go blisko posiłków zawierających białko. Białko zwiększa kwaśny odczyn w żołądku, w zetknięciu z którym aminokwasy mogą nie mieć szans. Przed treningiem zachowaj odstęp przynajmniej 1 godziny od posiłku. Po treningu przyjmuj BCAA zawsze razem z węglowodanami w płynnej postaci (np. Max Carb), które będą przyspieszać ich wnikanie do mięśni. Rano porcję BCAA przyjmuj na pusty żołądek, zawsze obficie popijając wodą.