Jakie białko jest najlepsze na masę?
W diecie ukierunkowanej na budowanie masy mięśniowej bardzo istotne jest utrzymanie właściwego spożycia białka. Jednak pamiętaj, że dieta wysokobiałkowa, bez odpowiedniej ilości węglowodanów i tłuszczu, nie będzie umożliwia realizacji tego celu sylwetkowego. Dieta na masę to średnio: 1,8 – 2,5 g białka ale i 4-6 g węglowodanów i 0,5 – 1,5 g tłuszczu/kg masy ciała. Dokładny bilans makroskładników będzie uzależniony od masy ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, aktywności fizycznej.
Zaleca się by w tym okresie utrzymać spożycie na poziomie 2 g na każdy kilogram masy ciała. W Twoim przypadku wychodzi całkiem spora suma – 160 g. Spożycie takiej ilości protein pod postacią tradycyjnych produktów spożywczych może być niełatwe. Taka dobowa ilość białka to w końcu ponad 700 g fileta z piersi kurczaka. Wówczas wygodnie jest uzupełnić podaż białkową jakimś białkiem na masę. Radzę codzienny profil białkowy poszerzyć o odżywkę serwatkową. Białka serwatkowe proponuję włączyć do śniadania i posiłku potreningowego (spożywanego po uzupełnieniu węglowodanów i antykatabolików). Białka serwatkowe po treningu będą idealnym białkiem na masę, ze względu na charakteryzujący je wysoki indeks insulinowy, który stymuluje potreningowy anabolizm.