Czy mogę przytyć zamiast schudnąć?
Czy mogę jeść tak dużo?
Przykładowy dzień:
Do obiadu są jeszcze brokuły 150g
Kolacja:
Ogórek 40g
Twarożek chudy 120g
2 plastry szynki
2 wafle ryżowe
Witaj,
Prawa jest taka, że tkankę tłuszczową tracimy po przez ujemny bilans kaloryczny, wysiłek fizyczny jak i ustabilizowany hormonalnie jak i metabolicznie organizm.
Nie ważne z jakich kalorii zaczynamy swój plan żywieniowy, zasada jest taka że zawsze dodajemy kalorie powoli i stopniowo. Skok z 900 kcal na 1900 kcal i tak byłby dla organizmu dużym zaskoczeniem i z całą pewnością przybieranie na wadze było by nie uniknione. Zwiększył bym podaż zdrowych tłuszczy w danym planie żywieniowym, zmniejszył ilość węglowodanów do około 150g, białko zostawił na takim poziomie jakie jest na dany moment. Jeśli ,,ma pani dolegliwości trawienne po spożyciu produktów zawierających laktozę bądź gluten zalecił bym ich wyeliminowanie. Najlepsza opcja w tym wypadku jest skonsultowanie się z dobrym dietetykiem bądź trenerem. Takie kwestie są bardzo spersonalizowane.