Jak zredukować masę ciała
Witaj
Nie wiem jak wygląda Twoja dotychczasowa dieta, jak rozłożona jest tkanka tłuszczowa, czy posiadasz dużą masę mięśniową, jaki jest poziom Twojej aktywności fizycznej. Na początek wprowadź regularne pory spożywania posiłków. Staraj się jeść 5-6 zbilansowanych posiłków. W celu redukcji tkanki tłuszczowej dieta powinna charakteryzować się zrównoważoną proporcją białka do węglowodanów. Dla większości osób oznacza to znaczne zmniejszenie podaży węglowodanów i jednoczesne zwiększenie ilości spożywanego białka. Zachowując np. stosunek 2 g białka i 2 g węglowodanów na 1 kg masy ciała powinieneś zjadać każdego dnia około 220 g białka i 220 g węglowodanów. Tłuszcz utrzymaj na niskim poziomie – maksymalnie 0,5 g/kg (czyli na dobę wyjdzie około 55g). Przy 5 identycznych posiłkach na dobę każdy z nich powinien dostarczać 44 g białka i 44 g tłuszczu oraz 10 g tłuszczu (czyli będzie to np.: 200 g fileta z kurczaka, 50 g ryżu brązowego, 20 g ziaren z słonecznika, warzywa). Wybieraj źródła weglowodanów bardziej wysokobłonnikowe – brązowy ryż, ciemne makarony, grubo mielone kasze.
Szczególnie pamiętaj o piciu dużej ilości wody, która jest najprostszym spalaczem tłuszczu. Staraj się wypijać nawet 5 l wody na dobę (oczywiście nie na raz:))
Przeprowadzając redukcję staraj się nie robić zbyt drastycznych cięć kalorycznych, gdyż doprowadzi to do katabolizmu mięśniowego. A mięśnie są cenne, gdyż mając wysoki metabolizm spoczynkowy, pamagają spalać tłuszcz. Lepszym sposobem na utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego będzie wprowadzenie sesji treningu aerobowego np. 30 minut na bieżni lub rowerku po zakończeniu treningu w siłowni.
Powodzenia