Czy trzeba trzymac kalorie czy mozna...?
Witaj
Na zdrowym, dietetycznym, czy fit jedzeniu można się tak samo utuczyć jak na fast foodach. To, że orzechy są zdrowe nie oznacza, że możemy jeść je w dowolnych ilościach, bo każde 100 g to średnio 50 – 60 g tłuszczu (czyli około 500 kcal z samego tłuszczu). Najważniejsze na pewno jest trzymanie zaplanowanych pór posiłków i identycznej ich ilości każdego dnia. Nie może być tak, że jednego dnia spożywasz 3 posiłki a następnego 5.
To, czy musisz mierzyć i warzyć zależy od efektów. Jeżeli jedząc w ten sposób uzyskujesz pożądane efekty sylwetkowe to super. Jeżeli nie, niestety nie zaliczasz się do grona urodzonych genetyków i skazany jesteś na ważenie wszystkiego. Moim skromnym zdaniem nie ma diety bez mierzenia i warzenia. Miara „na oko” w kwestii programowania żywienia nie jest efektywna. Liczenie makroskładników i kalorii tylko na początku jest kłopotliwe, szybko wpada się w rutynę.
Pamiętaj, że warunkiem redukcji nie jest samo zmniejszenie podaży kalorycznej. Kaloria kalorii nie jest równa. Białko przyspiesza metabolizm i wymaga o wiele większych nakładów energii na strawienie i przyswojenie niż węglowodany i tłuszcze. Z tego względu w czasie redukcji powinno się obcinać kalorie pochodzące z węglowodanów na rzecz białka.
Pozdrawiam