Jak i kiedy zacząć robić mase ?
Od kiedy mozna robić mase ? Mam 20 lat waże 60 kg , jeszcze tłuszczyku mam głownie na dolnej czesci brzucha. A jak pomysle o robieniu masy to mi się odechciewa tego bo poprostu boje się ze zrobie coś nie tak , że poprostu przytyje ale w postaci tkanki tłuszczowej. Dodam że aktualnie trenuje od poniedziałku do sobotu i mam 3 dni cardio czy dni siłowe i trenuje sam w domu poniewaz mam taką mozliwość
1675
1
dodał odpowiedź 30 lipca 2016 21:35
Zanim zaczniesz robić masę musisz wejść na 15% tkanki tłuszczowej lub mniej. Im więcej masz tłuszczu w sobie, tym łatwiej przytyjesz właśnie w tłuszcz. Generalnie każda redukcja to ujemny bilans kaloryczny, każde robienie masy to dodatni bilans. Musisz obliczyć swoje zapotrzebowanie z uwzględnieniem aktywności fizycznej i dodać (w przypadku masy) lub odjąć (w przypadku redukcji) około 10-15% kcal z pełnego dziennego zapotrzebowania. W każdym przypadku powinieneś unikać cukru, słodyczy, napojów słodzonych, soków, energetyków, izotoników, fast-foodów, alkoholu, przekąsek, produktów śmieciowych. Powinieneś jeść produkty możliwie nieprzetworzone, chude mięsa, ryby, oliwę z oliwek, dobrej jakości sery, warzywa, owoce w ograniczonych ilościach, pić dużo wody mineralnej, pieczywo ciemne, razowe, nasiona, makaron razowy, ryż, okazjonalnie ziemniaki. Jeśli dieta będzie zbilansowana, nie będziesz miał dużej ilości tłuszczu na sobie to będziesz przybierał na masie mięśniowej, a nabieranie tłuszczu ograniczysz do minimum. Oczywiście tempo przybierania mięśni, realnie, to jakieś 0,5-1kg na miesiąc. Więc cierpliwość jest potrzebna.