Suplementy dietydieta na poprawę koncentracji.
Witaj,
Zacznę od produktów, które warto włączyć do swojej diety w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego.
Po pierwsze: czerwone owoce jagodowe. Jeżyny, borówki, truskawki, maliny i czerwone winogrona kryją w sobie antocyjany – silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Badania dowodzą, że osoby, które regularnie jedzą jagody mają lepsze wyniki w testach pamięciowych w porównaniu z osobami, które nie włączają tego typu produktów do diety. Naukowcy tłumaczą to wpływem antocyjanów na zwiększenie liczby połączeń komórek w mózgu. Potwierdzają to także naukowcy z University of East England i Harvard University na łamach „Neurology”. Udało im się dowieść, że antocyjany zawarte w czerwonych owocach jagodowych obniżają ryzyko wystąpienia chorób degeneracyjnych mózgu.
Po drugie szpinak. Szpinak zawiera kwas foliowy, który obniża stężenie homocysteiny we krwi. Homocysteina jest aminokwasem otrzymywanym głównie z białka zwierzęcego. Jej wysokie stężenie we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i – jak się okazuje – również chorób degeneracyjnych mózgu. Kwas foliowy obniża ryzyko choroby Alzheimera, której objawem jest utrata pamięci. W badaniach nad chorobą Alzheimera zaobserwowano większe ryzyko zachorowania u ludzi, u których stężenie kwasu foliowego było niskie, a homocysteiny wysokie.
Po trzecie olej z ryb morskich. Badania pokazują, że im mniej kwasów omega-3 (EPA i DHA) w diecie, tym mniejsza ich zawartość w mózgu, a to oznacza słabszą zdolność uczenia się i gorsze zapamiętywanie. By uzupełnić kwasy omega-3, trzeba koniecznie pilnować, by dieta była bogata w tłuste ryby morskie, takie jak: śledź, tuńczyk, makrela, łosoś oraz pstrąg z jezior, a także w olej z ryb morskich. Ryby można nawet codziennie, ale minimum to dwa razy w tygodniu. Odkryto również, że niski poziom DHA w mózgu ma związek z pogorszeniem funkcji poznawczych oraz chorobą Alzheimera, bo tłuszcz ten chroni komórki nerwowe przed patologicznymi zmianami. Dlatego kwasy tłuszczowe omega-3 uznano za jeden z głównych czynników obniżających ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Po czwarte orzechy włoskie. Orzechy włoskie słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy te nalezą do podstawowych substancji, które człowiek musi czerpać z pożywienia, ponieważ organizm sam ich nie wytwarza. Układ odpornościowy i hormonalny po części zależą właśnie od tych kwasów. Ponadto nie mogą bez nich prawidłowo funkcjonować naczynia krwionośne i system nerwowy. Orzechy włoskie zawierają 5,5% kwasów omega 3 i 29% kwasów omega 6. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, a L-argininy przyczynia się do poszerzenia naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniżone zostaje ciśnienie krwi.
Dzięki zawartości kwasu lanolinowego orzechy włoskie maja dobroczynny wpływ na komórki nerwowe. To działanie wzmacnia również znaczna ilość kwasu foliowego i magnezu. Dlatego orzechy te polecane są osobom nadpobudliwym, przemęczonych, zestresowanym i mającym kłopoty ze snem.
Spora zawartość fosforu sprawia, ze orzechy włoskie doskonale wpływają na sprawność procesów myślowych, są polecane szczególnie osobom uczącym się. Na prace mózgu korzystny wpływ maja także miedz, mangan oraz kwas linolenowy.
W 100g orzechów włoskich znajdziemy: sód (6mg), wapń (90mg), magnez (150mg), fosfor (370mg), żelazo (2,6mg), cynk (2,8mg) oraz witaminy: B1 (0,3mg), B3 (1mg), E (1 mg), kwas foliowy (78g).
W 51,5% orzech ten składa się z tłuszczu, posiada ponadto wysokowartościowe białko (10%).
Warto również wspomnieć o witaminach i minerałach. Ważne są witaminy z grupy B, zwłaszcza cholina (witamina B4) i niacyna (B3, inaczej PP), są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Niacyna jest w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika.
Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny potrzebnej do powstania acetylocholiny – jednego z neuroprzekaźników. W znacznym stopniu poprawia pamięć. Niedobór choliny prowadzi do ospałości, demencji starczej i spadku zdolności pamięciowych.
Warto również wprowadzić do diety produkty bogate w magnez, żelazo, cynk, potas i fosfor. Możesz również wspomóc się suplementami, takimi jak chociażby magnez w kapsułkach.
We wspomaganiu pamięci i koncentracji pomocny jest miłorząb japoński oraz żeń-szeń. Miłorząb japoński był stosowany już w starożytnych Chinach m. in. dla polepszenia krążenia obwodowego oraz zaopatrzenia mózgu w krew. Ma działanie poprawiające pamięć i ukrwienie mózgu, a także antydepresyjne, przeciwlękowe i przeciwmigrenowe (przydatne tuż przed egzaminem). Podobnie żeń-szeń, stosowany od czasów starożytnych jest polecany w stanach zmęczenia i osłabienia koncentracji oraz poprawia sprawność intelektualną. Jak je stosować? Obecnie jest na rynku dużo łagodnych, ziołowych produktów w postaci tabletek czy herbat zawierających te składniki, które zapewniają naturalny przypływ energii w bezpieczny sposób. Nie oznacza to jednak, że zjedzenie opakowania tabletek czy wypicie hektolitra herbatki dzień przed egzaminem w czymkolwiek pomoże. Okres stosowania tych produktów musi niestety potrwać, ale za to efekt jest trwalszy, a po niedługim czasie da się zauważyć znaczną poprawę pamięci, koncentracji i zdolności uczenia się.