Czy powinno się jeść chudy ser
Z góry dziękuję za odpowiedź
Witaj,
Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Udział białka w składzie suchej masy twarogu chudego wynosi ok. 80%, półtłustego ok. 67%, tłustego ok. 53%. W twarogu produkowanym metodą tradycyjną niemal wyłącznym składnikiem białkowym jest kazeina. Zawiera on aminokwasy niezbędne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Białka mleka stanowią bogate źródło lizyny, która jest aminokwasem ograniczającym w białku zbóż. Spożywanie twarogu przykładowo z pieczywem sprawia, ze deficytowe pod względem lizyny białko pszenicy zostaje uzupełnione o ten aminokwas i staje się białkiem pełnowartościowym, dzięki czemu może być lepiej wykorzystane przez organizm do syntezy białek ustrojowych. Ponadto jest w nim niewielka ilość magnezu, potasu, cynku, fosforu, manganu, miedzi oraz witamin: A,witamina D, E oraz witamin z grupy B. Biały ser zawiera najmniej wapnia spośród produktów nabiałowych.
Kaloryczność sera zależy od zawartości tłuszczu. Sery tłuste dostarczają największej ilości kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego należy jeść je z umiarem. Najlepiej wybierać sery twarogowe półtłustego, bez dodatków. Całkowite usunięcie tłuszczu pozbawia produkty mlecznewitaminy D, która jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia. Tłuszcze pożywienia stanowią dla organizmu nie tylko dobre źródło energii, dostarczają również niezbędnych składników do budowy podstawowych struktur i funkcjonowania każdej komórki oraz są prekursorem i nośnikiem wielu związków aktywnych biologicznie w ciele człowieka. Tłuszcz mlekowy złożony jest z wielu frakcji. Zidentyfikowano w nim ponad 400 rożnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe nasycone stanowią tutaj 61-74%, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 21-30%, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2-5%. Krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe stanowią 19-27%. Spośród kwasów tłuszczowych jednonienasyconych dominuje tu kwas oleinowy. Spośród wielonienasyconych-kwas linolowy oraz linolenowy. Należy zaznaczyć, ze tłuszcz zawarty w twarogu zawiera liczne składniki o działaniu antymiażdżycowym i antynowotworowymi. Są to niektóre kwasy tłuszczowe, w tym CLA, fosfolipidy, koenzym Q10 oraz witaminy A, witaminy D3 i E.
Zawartość węglowodanów w twarogu wynosi 3,4-3,6%. Głównym węglowodanem obecnym w twarogu jest laktoza, która jest wykorzystywana przez organizm po uprzedniej hydrolizie do glukozy i galaktozy,
Wartość energetyczna twarogu, jak już wspomniano, zależna jest od ilości tłuszczu. W poszczególnych rodzajach twarogu przedstawia się następująco: na 100g twarogu chudego przypada 19,8g białka, 3,5g węglowodanów, 0,5g tłuszczy; na 100g twarogu półtłustego mamy: 16,7g białka, 3,4g węglowodanów i 4,0g tłuszczu; na 100g twarogu tłustego przypada: 15,3g białka, 3,6g węglowodanów i 9,0g tłuszczy.
Wracając do Twojego pytania, jeśli dobrze tolerujesz biały ser to oczywiście możesz sięgać po wersję chudą, jednak lepiej, ze względu na wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, lepiej jest wybierać wersję chociażby półtłustą.