Candida, co i jak?
Jak poczuć się lepiej?!
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Witaj,
Candida to grzyb, który występuje u zdrowych ludzi w przewodzie pokarmowym, na skórze czy w błonach śluzowych. Najczęściej mówiąc o candidzie mamy na myśli jeden z jej gatunków czyli Candida albicans. Posiadanie candidy nie jest groźne, problem zaczyna się gdy na skutek zaburzenia flory bakteryjnej lub innej nierównowagi w organizmie nastąpi przerost candidy. Ten stan nazywamy często kandydozą.
Ryzyko przerostu candidy jest większe w przypadku: osób z obniżoną odpornością, przyjmujących antybiotyki, po inwazyjnych zabiegach, cukrzycy, ciąży, stosowania doustnej antykoncepcji, stosowanie sterydów oraz zaburzenie PH organizmu, zaburzenie równowagi flory jelitowej, niski poziom kwasu solnego i enzymów, niedobory cynku, nadmierna podaż węglowodanów, alkoholu,metale ciężkie.
Typowa dieta przeciw candidzie opiera się na założeniu, że należy wyeliminować cukier. Tymczasem jest to bardzo problematyczna kwestia z wielu powodów. Po pierwsze ciężko zabić coś co jest naszą częścią, ale wciąż niekoniecznie proste w realizacji ograniczenie przerostu candidy powinno być naszym celem, bo candidę można skutecznie zabić i wszelkie nowe terapie zmierzają w tym kierunku. Po drugie candida potrafi przetrwać na różnych źródłach energii, np. na estrogenie.
Typowa dieta wyklucza co prawda cukier, ale pozwala na spożywanie owoców. Tymczasem cukier zawarty w owocach może być równie problematyczny. Zabronione jest również spożywanie chleba, nabiału, produktów sfermentowanych, grzybów, herbaty, kawy i soków. Jednak wciąż można jeść skrobię oraz niektóre zboża. I tu też może być problem, bo obecność disacharydów w diecie powoduje problemy trawienne, ponieważ upośledzona flora bakteryjna u osoby z przerostem candidy, nie jest w stanie strawić tych cukrów. Częstym powodem jest zmniejszona aktywność entrocytów, które są odpowiedzialne za produkcję odpowiednich enzymów potrzebnych do trawienia dwucukrów.
Takie restrykcje sprawiają, że chory czuję natychmiastową poprawę samopoczucia, zwłaszcza gdy wcześniej ilość spożywanego cukru była dużo większa, ale po pewnym czasie (nawet po roku) i po próbie wprowadzenia na nowo niektórych produktów symptomy wracają. Jedyną opcją zostaje nieustanne stosowanie diety przeciw candidzie. A wszystko dlatego, że przyczyna przerostu wciąż istnieje.
Inną metodą stosowaną w przypadku przerostu candidy jest całkowite wyeliminowanie wszystkich źródeł cukru i nawet rozważenie diety ketogenicznej. To jest bardzo kwestionowany sposób, jako że candida posiada mitochondrium, które bez problemu może przetrwać zarówno na cukrze jak i ketonach, więc zbyt niska ilość węglowodanów będzie wręcz żywić candidę. Zwłaszcza, że ketony są rozpuszczalne w wodzie i nie mają problemu z przedostaniem się przez błonę komórkową. Zalecana, bezpieczna dawka węglowodanów to minimum 100-150g.
Ponadto dieta o niskiej podaży węglowodanów może rozregulować system endokrynologiczny, w szczególności hormony nadnerczy i tarczycy, co z kolei osłabi odporność organizmu. To istotne, bo hormony muszą być w równowadze aby nasz system immunologiczny funkcjonował poprawnie.
Skuteczne leczenie powinno uwzględniać: optymalizację diety, podniesienie odporności organizmu, usunięcie niechcianych bakterii i grzybów, leczenie przewodu pokarmowego, przywrócenie równowagi bakteryjnej (probiotyki), detoks (zwłaszcza poprawę pracy wątroby).