Kefir w Diecie, czy warto?
Witaj,
Kefir jest mlecznym napojem fermentowanym. Produkowany jest z użyciem tzw. ziaren kefirowych w skład których wchodzą bakterie oraz drożdże.
W wyniku fermentacji powstają takie substancje jak kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla a także aldehydy i dwuacetyl posiadający orzechowy smak. Ze względu na formę kwasu mlekowego zawarty w kefirze (a także maślance), jest on zalecany dla m. in małych dzieci bardziej niż jogurt.
Kefir jest doskonałym źródłem wapnia, witamin B2, B12, witaminy D, biotyny oraz białka. Dzięki dużej zawartości enzymów oraz bakterii probiotycznych wspomaga procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych w przypadająca na porcję niektórych kefirów jest większa niż w ta w jogurcie. Korzyści jakie dają te bakterie, gdy kefir jest spożywany codziennie, to: łagodzenie problemów trawiennych, w tym (wspomaganie leczenia biegunki u podróżnych, zmniejszenie produkcji gazów w jelicie, redukcja skutków ubocznych antybiotykoterapii). Ponadto kefir chroni przed bakteriami chorobotwórczymi wnikającymi za pośrednictwem przewodu pokarmowego,
wspomaga procesy regeneracji śluzówki jelita, pozwala zachować właściwą mikroflorę jelitową.
Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, na przykład jelita grubego. Pobudza także apetyt. Trawiony jest szybciej niż mleko słodkie. Wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym. Kefir można polecać osobom z zaburzeniami układu pokarmowego i rekonwalescentom, a także ludziom nie tolerującym laktozy, gdyż wartości odżywcze i dietetyczne kefiru wiążą się z częściowym przefermentowaniem laktozy.
W tym miejscu warto również wspomnieć, że zgodnie z wynikami badań opublikowanych w 2007 roku w czasopiśmie Journal od Medicinal Foods, ekstrakt z kefiru zawiera składniki mające zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworu piersi. Co ciekawe badania wskazują również na redukcję objawów u osób mających dolegliwości lękowe. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zawartości w nim magnezu oraz wapnia i tryptofanu, będącego prekursorem serotoniny. W różnych źródłach można również znaleźć informacje o zastosowaniu kefiru w terapii m.in. egzemy, łuszczycy, alergii, migreny, dny moczanowej i chorobach reumatycznych.
Na koniec jeszcze ważna uwaga, unikajmy kefirów, które w swoim składzie mają m. in mleko w proszku czy też konserwanty. Najlepszym kefirem będzie taki, który ma w swoim składzie mleko niepasteryzowane oraz żywe kultury bakterii.