16 sierpnia 2015 11:04 •
Jak ułożyć jadłospis w zbilansowanej diecie?
Jak to poprawnie zrobić, krok po kroku? Czy zajmuje to dużo czasu?
920
2
dodał odpowiedź 18 sierpnia 2015 12:10
Siemanko, na początku musisz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne: waga*24*(współczynnik aktywności) 1.1-1.5 i do tego dodaj +300 kcal jeśli chcesz przybrać na masie lub odejmij -300 kcal jeśli chcesz zredukować tkankę tłuszczową. Następnie całą kaloryczność podziel na makroskładniki: -Węglowodany 50% -Białko 30% -Tłuszcze 20% Jakich produktów powinieneś używać: Węglowodany: ryż, makarony, pieczywo vasa, płatki owsiane, otręby owsiane, ziemniaki, kasze, owoce Białka: białka jaj, chude twarogi, chude mięsa, ryby, Tłuszcze: żółtka jaj, orzechy, migdały, masła orzechowe/migdałowe, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z pestek winogron. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało. Pozdrawiam ;)