Kasza jęczmienna czy ryż?
Witaj,
Kaszę jęczmienną na tle innych zbóż wyróżnia fakt, że jest najlepszym źródłem błonnika. Na uwagę zasługuje zwłaszcza pewna jego frakcja o nazwie β-glukan. Jest to
błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Badania wykazują, że codzienne spożywanie co najmniej 3 g β-glukanu jęczmienia może zmniejszać stężenie złego cholesterolu od 19 do 24%, w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera tego ziarna. Dzieje się to w wyniku zmniejszonego wchłaniania cholesterolu i tłuszczu ze zjedzonego posiłku oraz zwiększonego ich wydalania z kałem wraz z kwasami żółciowymi. 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) dostarcza 4,3 – 5,3 β-glukanu.
Dodatkowo β-glukan wraz z arabinoksylanami, również obecnymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają na metabolizm glukozy, zabezpieczając przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi. Z tego powodu kasza jęczmienna zasługuje na uwagę osób będących na diecie redukcyjnej.
Kolejną zaletą β- glukanów jest ich korzystny wpływ na błonę śluzową jelita. W jelicie są one rozkładane przez bakterie naszej mikroflory. Podczas tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (butyrylowy i propinowy), które są pożywieniem dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Powstające związki warunkują dobrą kondycję jelita, tj. przyspieszają regenerację po operacjach, zmniejszają stan zapalny i ryzyko powstawania polipów i nowotworów jelita. Od stanu jelita zależy jednak więcej niż nam się wydaje. To właśnie tu ulokowane jest prawie 70% komórek odpornościowych z całego naszego organizmu. Stan odżywienia jelita wpływa więc w znacznej mierze na zmniejszoną podatność na infekcje i zachorowania.
Kasza jęczmienna bogata jest także w różne fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Inne z tych związków to przeciwutleniacze (kwas felurowy, proantocyjanidyny i katechiny), które mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, spowalniające procesy starzenia, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, wzmacniające mięsień i naczynia krwionośne, działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce.
Kaszę jęczmienną, w zależności od stopnia rozdrobnienia dzielimy na: pęczak (całe, jedynie wypolerowane i pozbawione łuski ziarno), łamaną – wiejska (to pęczak połamany na kawałki) i perłową – mazurska (pęczak pocięty na kawałki, a następnie wypolerowany).
Jak widzisz, można spokojnie spożywać zamiennie kaszę jęczmienną oraz ryż. Uważać muszą jedynie osoby będące na diecie bezglutenowej.