Zadaj pytanie
11 sierpnia 2015 14:25

Jaki Olej wybrac do smażenia?

Jaki olej jest najlepszy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy i dobry?
1145
4

Witaj,

          Do smażenia najkorzystniej jest używać tłuszczów o wysokiej temperaturze dymienia.

Mam tu na myśli tłuszcze nasycone, które są najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury. Należą do nich: masło klarowane, smalec (jednak ze względu na dużą zawartość cholesterolu polecany jest do sporadycznego spożycia), olej kokosowy i palmowy.

         Nie poleca się natomiast do smażenia tłuszczy jedno- i wielonienasyconych, ze względu na procesy utleniania wówczas zachodzące. Procesy utleniania pociągają za sobą wzmożoną produkcję wolnych rodników. Olej rzepakowy nadaje się wyłącznie do spożycia na zimno.

dodał odpowiedź 11 sierpnia 2015 16:15
Ja bardzo rzadko używam oleju do smażenia, a jeżeli już smażę omleta to wystarcza mi 2g oleju. Smażę wtedy właśnie na oleju rzepakowym. Moim zdaniem jest to dobry olej, w dodatku jest tani. Bardzo dobre oleje to kokosowy czy też ryżowy, niestety cena nie zachęca do kupienia.
dodał odpowiedź 11 sierpnia 2015 22:42
Nie jest, do smazenia olej ryzowy. Do bezdosredniego spozywania (jak dasz rade z lyzki albo do warzyw) to dobra oliwa z oliwek lub lniany
dodał odpowiedź 19 sierpnia 2015 12:04
Siemanko, polecam olej kokosowy. Pozdro.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie