Zadaj pytanie
3 sierpnia 2015 09:12

Piers z kurczaka po obrobce termicznej

Witam. zastanawia mnie jeden fakt. Jezeli w piersi z kurczaka w 100 g znajduje sie 20 g bialka to np jesli smaze 500g kurczaka i po usmazeniu jego masa zmniejsza sie do 300g to czy w tych 300 g znajduje sie dalej 100 g bialka tak jak przed smazeniem ??
5912
2
dodał odpowiedź 3 sierpnia 2015 09:23
Tak. Mięso oddaje wodę podczas obróbki termicznej. Zauważ, że np kasza ma 68 g węgli. Jeżeli 100 g kaszy ugotujesz to będzie miała ponad 350 g. Ale nadal będzie miała te 68 g węgli. Z kurczakiem jest w drugą stronę. Jeżeli ugotujesz 100 g kurczaka (20g białka) to po ugotowaniu może mieć około 70 g wagi, ale nadal te 20 g białka.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie