dodał odpowiedź 13 lipca 2015 02:14
Witaminy ! A gdzie minerały ? Jeśli chodzi o firmę produkującą witaminy polecam Treca (osobiście stosuję Olimp Vita-Min Multiple Sport - są lepsze -ale to strona treca - no wiesz ...)
A to dla ciebie kilka informacji o witaminach i minerałach.
Witamina C:
- Niezbędna do produkcji tkanki łącznej;
- Wpływa na biosyntezę kolagenu;
- Niezbędne przy produkcji wielu ważnych hormonów np. adrenaliny;
- Bierze udział przy tworzeniu erytrocytów (poprawia absorpcję żelaza);
- Jest potężnym antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniem w trakcie treningu;
- Odpowiada za stabilizację błon komórkowych, co jest niezwykle istotne zwłaszcza w trakcie długiego i intensywnego treningu;
Chroni przed atakiem wirusów;
- Jej regularna suplementacja znacznie obniża częstotliwość występowanie infekcji (niezwykle istotne dla biegaczy długodystansowych);
-Ma znaczenie w procesie detoksykacji (odtruwania) organizmu.
Witamina E:
- Jest potężnym przeciwutleniaczem, zapewnia ochronę w trakcie stresu oksydacyjnego;
- Zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych budujących błony komórkowe, co chroni komórki przed uszkodzeniami;
- Suplementacja witaminą E wyraźnie zmniejsza szkody wywołane działaniem wolnych rodników, które mają miejsce podczas wyczerpujących treningów;
- Wpływa na proces regeneracji komórek;
- Wspólnie z witaminą A zabezpiecza płuca przed zanieczyszczeniami z powietrza.
Witaminy B – B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna):
- Biorą udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek pochodzących z pokarmu;
- Pełnią funkcje w procesie wytwarzania energii w łańcuchu oddechowym;
- Wpływają na skrócenie czasu odnowy biologicznej i regeneracji potreningowej;
- Przyczyniają się do wzrostu masy i siły mięśniowej;
- Tiamina obniża produkcję kwasu mlekowego w mięśniach;
- Niacyna ułatwia wytworzenie energii na drodze tlenowej.
Witamina B5 (kwas pantotenowy):
- Jest niezbędna przy produkcji glukozy i kwasów tłuszczowych z innych metabolitów w organizmie;
- Bierze udział w tworzeniu hormonów steroidowych;
- Jest wykorzystywana podczas powstawania substancji chemicznych w mózgu;
- Usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego;
- Niedobór tej witaminy jest ewidentnie szkodliwy dla zdrowia oraz ma negatywny wpływ na osiągnięcia sportowe.
Witamina B6:
- Bierze udział w metabolizmie białek i aminokwasów;
- Jest niezbędna przy tworzeniu erytrocytów;
-- Bierze udział w syntezie nowych białek w organizmie;
- Niezbędna w regulacji czynności układu nerwowego.
Witamina B12 i kwas foliowy:
- Biorą udział w tworzeniu erytrocytów w szpiku kostnym;
- Są niezbędne do procesu podziału komórek;
- Odgrywają istotną rolę przy produkcji białka oraz DNA;
- Odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego.
Witamina A (beta-karoten):
- Jest przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem w czasie stresu oksydacyjnego;
- Poprawia antyoksydacyjne właściwości witaminy E;
- Pomaga regenerować uszkodzenia powstałe na skutek działania wolnych rodników;
- Wzmacnia układ odpornościowy;
- Jest niezbędna w procesie budowy i absorpcji białek.
Minerały
Wapń:
- Bierze udział w skurczu i rozkurczu mięśni;
- Odpowiada za przewodnictwo bodźców nerwowych;
- Ma znaczenie w krzepliwości krwi oraz warunkuje prawidłową czynność serca;
- Bierze udział w tworzeniu kości;
- Pełni ważne funkcje w procesie rozwoju mięśni.
Żelazo:
- Tworzy hemoglobinę transportującą tlen z krwią;
- Tworzy mioglobinę przenoszącą tlen do komórek mięśniowych;
- Jest niezbędny wielu enzymom mięśniowym biorącym udział w metabolizmie energii;
- Odpowiada za funkcjonowanie wielu enzymów oksydacyjnych;
- Jego niedobór wyraźnie zmniejsza wydolność organizmu, zwłaszcza przy treningach wytrzymałościowych.
Magnez:
- Bierze udział w aktywacji ponad 300 enzymów w organizmie człowieka;
- Odgrywa niezwykle istotną rolę w przemianach energetycznych;
- Warunkuje prawidłową przepuszczalność błon komórkowych;
- Ma kluczowe znaczenie dla utrzymania właściwej pobudliwości układu nerwowego;
- Wpływa na zwiększoną syntezę białek mięśniowych;
- Reguluje metabolizm węglowodanów i tłuszczów.
Cynk:
- Bierze udział w funkcjonowaniu ponad 200 enzymów w organizmie człowieka;
- Ma wpływ na syntezę białek ustrojowych;
- Wpływa na poziom wydzielania niezwykle istotnych dla sportowców hormonów takich jak insulina, GH, czy testosteron;
- Może przyczynić się do zwiększenia masy i siły mięśni;
- Wpływa na poprawę sprawności wysiłkowej w warunkach beztlenowych;
- Odgrywa ważną role w syntezie kolagenu.
Sód i potas:
- Odpowiadają za utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego w płynach wewnątrz i zewnątrzkomórkowych;
- Wpływają na prawidłową pobudliwość komórek mięśniowych i nerwowych;
- Regulują przepuszczalność błon komórkowych;
- Potas kontroluje syntezę białek oraz glikogenu;
- Mają znaczenie w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu;
- Ich zwiększone spożycie po intensywnym treningu wpływa na przyspieszenie procesu regeneracji.