Zadaj pytanie
30 czerwca 2015 09:25

czy bialko i tluszcze podnosza cukier we krwi ?

czy bialko i tluszcze podnosza cukier we krwi ?
535
4
dodał odpowiedź 30 czerwca 2015 13:58
Białka i tłuszcze bezpośrednio nie podnoszą glikemii a jedynie spowalniają wchłanianie węglowodanów. Mimo dokładnego liczenia węglowodanów obserwujemy jednak późniejszy wzrost wartości glikemii po spożyciu posiłków zawierających białka i tłuszcze
dodał odpowiedź 30 czerwca 2015 16:44
Nie podnoszą, robią to węglowodany.Mam cukrzyce musze wiedzieć co podnosi mi cukier a co nie żeby przeżyć białko ani tłuszcze tego nie robią.
dodał komentarz 30 czerwca 2015 21:52
Ooo a jeśli byś mógł to napisałbyś jakie produkty najbardziej podnoszą cukier i jakich unikasz, wa jakich porach dnia itp? Mam cukier na dobrym poziomie ~80 ale bardzo interesuję się sprawami cukrzycy i zawsze staram się mieć cukier na jak najniższym poziomie. I jakie produkty spowalniają trawienie węgli i jednocześnie zmniejszają wyrzut insuliny, a które wręcz przeciwnie?
dodał komentarz 30 czerwca 2015 22:06
jeżeli chce wiedzieć w jakim stopniu produkt podniesie mi cukier to sprawdzam ile ma on węglowodanów im więcej ich jest tym więcej podniesie to cukier we krwi niestety dokładnych przeliczników ile węgli to ile cukru nie znam, staram się unikać tak zwanych fast food-ów bo nawet jeżeli dodają tam sałate pomidory itp to bułka na której to podają zawiera sporo weglowodanów (jak dla mnie bo max na 1 posiłek moge ich zjeść 80g)oczywiście słodycze ograniczone do minimów oraz słodkie napoje także. Radził bym ci też trzymać cukier na poziomie 100, 80 to też jest dobrze i nie wpływa to zle na organizm ale np dla mnie cukier 80 a 110-120 różni się tym że się lepiej czuje moje samopoczucie jest wyższe co do trawienia węgli to nie wiem niestety ale wyrzut insuliny jest uzależniony od ilości spożytych węgli.Dodam jeszcze że płyny są szybko wchłanialne przez co cukier w krwi szybko wzrasta ale też szybko opada a produkty nie wiem jak to ująć typu stałego np czekolada długo się wchłania co znaczy że cukier podnosi się powoli ale też dłużej zostaje na poziomie wysokim.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie