Zadaj pytanie
29 czerwca 2015 08:16

Owoce: jeść czy nie jeść?

Witam
Moje pytanie tyczy sie owoców. Aktualnie waże 77 kg. Trenuje codziennie (siłowo i siłowo/kondycyjnie). Bardzo lubie jeść owoce, ale ogladałem ostatnio film z zapytaj trenera gdzie Michał Karmowski mówi by ich nie jeść przy redukcji. Ja na redukcje nie trenuje ale bardziej na mase. Powiedzcie mi mozna spożywac owoce jeżeli trenuje 2 dni kickboxing i cwiczenia ze sztangą na biceps, nogi i klatke?
Dzieki
1122
5

Witaj.

 

Mówiąc o owocach w diecie trzeba koniecznie wspomnieć o fruktozie. Fruktoza jest cukrem prostym, słodszym od glukozy o niskim IG, niskiej wartości energetycznej. Dlatego przez długi czas uchodziła za cukier zdrowy, alternatywę dla sacharozy. Jak się jednak później okazało fruktoza może mieć negatywny wpływ na ludzki organizm.

 

Fruktoza jest cukrem idealnie pasującym do diety diabetyków. Spożywanie fruktozy zamiast glukozy nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, co z kolei nie pociąga za sobą gwałtownego wyrzutu insuliny do krwiobiegu. Jest ponadto wchłaniana dwa razy wolniej niż glukoza czy też laktoza, skąd niski IG.

 

Zasadnicza różnica między fruktozą a glukozą dotyczy sposobu metabolizowania obu cukrów przez organizm. Glukoza trafia bezpośrednio do wątroby, gdzie może zostać przekształcona w glukozę i wykorzystana do odbudowy rezerw glikogenu. Glukoza natomiast może być transportowana i wykorzystywana w wielu tkankach ciała, np. w mięśniach. Jeśli zatem dostarczona do wątroby fruktoza nie może zostać zmagazynowana, zamieniana jest w tłuszcz. Glukoza tymczasem może zostać zmagazynowana chociażby w mięśniach. Chcę w tym miejscu zasygnalizować tylko temat bardzo niezdrowego wysokofruktozowego syropu kukurydzianego, często dodawanego m.in. do napojów i sosów.

 

Fruktoza w dużych ilościach działa szkodliwie na wątrobę. Sprzyja jej stłuszczeniu, ale także może doprowadzić do jej martwicy. Fruktoza pobudza w wątrobie szlaki metaboliczne prowadzące do powstania kwasów tłuszczowych i wydzielania lipoprotein o bardzo małe gęstości (VLDL). Sprzyja więc wzrostowi poziomu triglicerydów we krwi. Stąd już niedaleka droga do miażdżycy. Badania donoszą też o zwiększeniu ryzyka zachorowań na cukrzycę typu II u osób spożywających nadmierne ilości fruktozy. Na domiar złego fruktozę, podobnie jak galaktozę oraz sorbitol łączy się z powstawaniem zaćmy cukrzycowej u diabetyków.

 

Powróćmy do Twojego pytania, czy jeść owoce? Na pewno w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą. Negatywne oddziaływanie fruktozy jest w nich ,,łagodzone” przez obecność błonnika, witamin, składników mineralnych czy też polifenoli. Uważać trzeba na produkty

 

słodzone fruktozą, której jest o wiele więcej niż w owocach. Istotna jest także pora spożywania owoców, najlepiej jest je jeść rano, kiedy organizm ma największe zapotrzebowanie na węglowodany. Do niedawna sugerowało się także aby przyjmować owoce po wysiłku fizycznym, w celu uzupełnienia poziomu glikogenu mięśniowego. Jednak z uwagi na szlak metaboliczny fruktozy, lepiej sięgnąć po inne źródła cukrów prostych.

 

Pojawia się jeszcze pytanie, które owoce można spożywać? Najbezpieczniejsze są te, które zawierają mniej niż 4g fruktozy w porcji. Należą do nich: morele, awokado (1/3 owocu), jeżyny (1/2 kubka), figi, grejpfruty (1/2 średniego owocu), papaja, brzoskwinie, śliwki, maliny (1/2 kubka), truskawki (1/2 kubka), pomidory. Owoce zawierające więcej niż 4g fruktozy to: jabłka, banany, wiśnie (1 kubek), winogrona (1 kubek), mango (2 plastry), melony, pomarańcze, gruszki, ananasy (2 plastry), arbuz (1 duży kawałek).

dodał odpowiedź 29 czerwca 2015 08:51
Jezeli na mase to mozesz, na redukcji tez mozna ale w ograniczonych ilosciach do 12 godz. na masie owoce oczywiscie ze tak ale tez nie za duzo. Bierzmy pod uwage ze owoce maja duzo witaminek
dodał odpowiedź 29 czerwca 2015 09:56
Na redukcji nie radzę bo maja duzo cukrow prostych. Na mase jak najbardziej na tak.
dodał odpowiedź 29 czerwca 2015 17:40
i na redukcji i na masie można spokojnie jeść owoce tylko wszystko z głową.
dodał odpowiedź 29 czerwca 2015 18:55
Witam. Owoce to cukry proste - glukoza i fruktoza. Większość owoców zawiera w swoim składzie więcej fruktozy niż glukozy. Glukoza uzupełnia glikogen mięśniowy, a fruktoza tylko wątrobowy. Niedobór glikogenu w wątrobie jest tylko rano na czczo. Jeżeli zjemy fruktozę mając wątrobę pełną glikogenu to odłoży się ona w postaci tłuszczu. Do południa mamy podobno szybszy metabolizm, zaś po południu już zwalnia. Dlatego owoce powinno się jeść tylko z rana i po treningu. Pamiętaj też żeby wybierać te owoce, które mają proporcjonalnie więcej lub tyle samo glukozy co fruktozy. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 11 lipca 2015 11:09
możesz od czasu do czasu przekąsić jakiś owoc, bo nie można popadać w paranoje
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie