25 czerwca 2015 15:44 •
Jakie lepsze zrodlo wegli ?
Które źródło wegli z porownanych tutaj jest lepsze ?
1. Makaron czy chleb pszenno-zytni pelnoziarnisty
2. Makaron czy ryż biały ?
1. Makaron czy chleb pszenno-zytni pelnoziarnisty
2. Makaron czy ryż biały ?
1988
7
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 18:13
ryż biały oraz makaron razowy
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 20:58
wszelkiego rodzaju kasze grube które są idealnym źródłem błonnika , makaron ( nawet ciemny ) by m sobie darował , ziemniaki , razowy chleb - to są najlepsze źródła węgli . Pozdro
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 21:37
Hmm. Więc zacznę ogólnie. Każde ziarno jest lepsze od mąki, która zrobiona jest z danego ziarna. Każda mąka jest lepsza od chleba/makaronu, z którego został zrobiony. A więc wybieraj jak najmniej przetworzone produkty. Pszenice na starcie możesz wyrzucić z jadłospisu. Makaronów ogólnie też nie polecam, bo są zazwyczaj z pszenicy. Wg mnie najlepsze źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca itp), płatki owsiane, pieczywo ciemne oraz dobre mąki (gryczana, owsiana, ryżowa).
dodał odpowiedź 26 czerwca 2015 15:03
1. Makaron, nie pszenny chleb.
2. Ryż, ale lepiej brązowy.
dodał odpowiedź 27 czerwca 2015 10:30
2 lepsze
dodał odpowiedź 27 czerwca 2015 13:04
tu możesz poczytać trochę więcej http://www.sfd.pl/Źródła_węglowodanów_złożonych_i_prostych-t434989.html
dodał odpowiedź 30 czerwca 2015 21:03
ryż i chleb