23 czerwca 2015 21:02 •
Jaka powinna być prawidłowa dieta na redukcje.
Witam mam 21 lat, mój staż na siłowni to około pół roku , aczkolwiek od miesiąca zacząłem się brać za mój brzuch ponieważ rzuciłem papierosy po nowym roku i trochę on urósł, robiłem cały czas mase, z 65kg zrobiłem 82kg przy wzroście 178cm aczolwiek też bardzo urósł brzuch około 27% bf aktualna moja waga teraz to 77.7kg, stosuje również teraz creatyne olimpa mega capsy 1250 aby podtrzymać masę mięsniową. Zrzuciłem 4 kg w ciągu 3 tyg gdy zacząłem stosować dietę w skład jej wchodzą 130-150g białka, 270-300g węgli, 40-50g tłuszczy czyli wychodzi około 2100-2300kcal, ćwiczę 4x w tygodniu , dodam iż każdy trening jest intensywny poprzez wykonywanie ćwiczeń z krótkimi przerwami (do 40sec) ćwiczenia wykonuje 4/5x 12/15 powtórzeń, po treningu wykonuje też aeroby jest to na start około 10-20min staram się zwiększać, w diecie korzystam tylko i wyłącznie z składników takich jak ryż biały ,ziemniaki , jaja,twarogi , serki wiejskie , chleb żytni , oliwa z oliwek do smażenia, ryby(mintaj), kurczak ,banan przed każdym treningiem, warzywa do posiłku przedtreningowego oraz potreningowego, płatki kukurydziane(Corn Flakes) + mleko częste śniadanie, moje pytanie brzmi czy powinienem coś zmienić w swej diecie , jakieś składniki, wykonywanie ćwiczeń czy może zmienić w diecie kcal aby ten brzuch spalić jak najszybciej i zacząć budować masę. Dodam że po 3 tyg zobaczyłem w jakimś stopniu spadek tkanki tłuszczowej z oponki lecz wiem iż można zrobić to szybciej po oglądaniu filmików na yt ZapytajTrenera. Dodam że pracuje w systemie 3 zmianowym więc też tu ten metabolizm nie działa raczej tak jak powinien, co zmienić lub doradzić żeby to wszystko rozwijało się w dobrym tempie i w z dobrymi efektami. Pozdrawiam.
1061
4
dodał odpowiedź 23 czerwca 2015 22:29
Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne wg wzoru: (24*masa ciala*współczynnik aktywności (1,3mala, 1,5srednia, 1,7duza)), odejmij 300-500kcal jeśli redukować. Źródla białka: jajka, nabiał (twaróg chudy/półtłusty), odżywki białkowe, mięsa, ryby; tłuszczy: oleje, orzechy, awokado, masła orzechowe, oliwa z oliwek; węglowodanów: ryż, makarony, pieczywo, ziemniaki, płatki owsiane, kasze. Makro: białko 2-2.5g/kmc, tłuszcze 1-1,5g/kmc, węgle 4-6g/kmc. Staraj się na tym bazować i złożyć sobie posiłki (5 lub 6)
dodał odpowiedź 23 czerwca 2015 23:00
Panie Michał Ochucki napisałem 2100-2300 już po odjęciu od zapotrzebowania kalorycznego czyli 2.7-2.8.
dodał komentarz 24 czerwca 2015 18:27
Po pierwsze skorzystaj z tego wzoru co napisałem ponieważ masz za mało tłuszczy, białka 130 mało 150ok. Więc skorzystaj z tego wzoru przelicz sobie wszystko jeszcze raz. co do jedzenia to po 1 oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia tylko do polania posiłku na zimno, zamień na olej kokosowy. po 2 ziemniaki jak już chcesz jeść jedz 2-3x tyg, ryż jedz brązowy bądź kasze gryczaną/jaglaną. po3 wywal chleb oraz płatki kukurydziane i zastąp je owsianymi, co do bananów jedz je po treningu i unikaj węgli na kolacje.
dodał komentarz 25 czerwca 2015 17:38
Ale dlaczego ma wywalić płatki kukurydziane