11 czerwca 2015 14:52 •
Co się dzieje z bialkiem?
Witam, czy jest jakaś różnica pomiędzy tym ze wypije białko rano naczczo czy dodam rozpuszczone białko do jajecznicy na sniadanie? Stanie się coś z białkiem po usmażeniu jajek? Lepiej samo wypić czy można mieszać z potrawami? Czy to ze na raz wchłania się 30g białka to żart? Prawie codziennie jadam jajka i białka jaj z dodatkiem odżywki białkowej więc dostarczam dużo więcej niż te legendarne 30g. Pozdrawiam
1715
5
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 15:01
przyswajalność jest kwestią indywidualną ale spokojnie nadmiaru białka organizm się nie pozbędzie. Jeśli nie na cele budulcowe pójdzie w energie
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 15:37
Nadmiar białka może spowodowac zakwaszenie organizmu.Delikatny nadmiar nie zaszkodzi ale też nie można przesadzić. 30g białka które nasz organizm może przyjąć max na 1 posiłek to mit. Jest to kwestia indywidualna jak już napisał Robert i nie można jednoznacznie tego określić.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 18:42
A co jesli chodzi o przyjmowanie bialka samego naczczo czy zmieszanego z jajecznica? jest jakas różnica?
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 19:24
Nie ma różnicy, czy zjesz je samo, czy z jajecznicą.
Uluż sobie dobrą diete, i sprawdz czy potrzebne ci tyle białka, bo możesz nabawic się zakwaszenia.
dodał odpowiedź 15 czerwca 2015 18:04
pierwsze słyszę by dolewać białko do smażenia nie robiłbym tego, lepiej wypij je oddzielnie do posiłku lecz wydaje mi się, że jest ono zbędne i spokojnie zastąpisz normalną michą te białko.