7 czerwca 2015 13:54 •
czy kurczaka nalezy wazyc przed czy po ugotowaniuduszeniu ?
Przez czy po ? Bo moze miec nieraz wiecej tej wody a nieraz mniej w sobie ....
1936
9
dodał odpowiedź 7 czerwca 2015 14:12
Jeżeli ilość wody była by zawsze taka sama to można byłoby ważyć przed obróbką termiczną. Niestety ilość wody często się różni więc najlepiej będzie ważyć kurczaka po ugotowaniu.
dodał odpowiedź 7 czerwca 2015 16:27
zgadzam się już to gdzieś przerabiałem z kimś na tym forum
miałem 450 gram miecha mialem na 3 porcje podzielone po upieczeniu delikatnie zostalo 350 ^^ dziekuje dowidzenia napewno z tego źródła mięsa nie kupie już :) gdzies na yt był test gościu robił zakupił w kilku sklepach i ważył przed i po
dodał odpowiedź 7 czerwca 2015 21:39
dlatego ja mam swoje kurczaki :P
dodał odpowiedź 9 czerwca 2015 12:17
OWSZEM ale natomiast ryż / makaron to m nie ciekawi po przykładowo 100 gram ryżu po ugotowaniu waży więcej ale to jest sama woda czyż nie tak?
dodał komentarz 9 czerwca 2015 18:35
bo makaron czy ten ryz pecznieje podczas gotowania. zbiera w sobie tak jakby ta wode wiec nalezy je warzyc przed obróbka
dodał odpowiedź 10 czerwca 2015 21:27
Przed. Kurczak to 80% wody. A że czasem zejdzie Ci po ugotowaniu 10% wagi, czasem 20% czy 30% to cóż, takie życie.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 20:53
przed bo wartości są podawane na surowe mięso po gotowaniu kurczak jest lżejszy bo woda odchodzi
dodał komentarz 11 czerwca 2015 21:27
ale mozna tez znalesc na kurczaka po ugotowaniu, az poszukam i zobacze ile sie roznia :)
dodał komentarz 12 czerwca 2015 12:33
ale po co się dodatkowo męczyć w zasadzie to tylko plusy bo białka nie ubędzie co najwyżej wody więc mamy więcej białka mniejsza ilością pokarmu