Zdrowe Tłuszcze Nasycone
Wiadomo, że na nasyconych kwasach tłuszczowych nie należy się skupiać, ale nie może ich być też przesadnie mało.
Jakie są zdrowe tłuszcze nasycone, warte uwagi?
Z tego co kojarzę to olej kokosowy i wiórki. Ale to trochę za mało.
Aktualnie mój stosunek kw. tłuszczowych to 1:5:3 (nas., jednonienas., wielonienas.) i chciałbym zmienić to na ok 2:5:3 lub chociaż 1:3:2.
Witaj,
Kwasy tłuszczowe nasycone na swą złą reputacje pracowały długie lata. Początkowo uznawano, ze są one odpowiedzialne za choroby układu krążenia. Następnie naukowcy próbowali, na próżno zresztą, przykleić je do czego się da-do nowotworów, do zwyrodnienia komórek nerwowych. W rzeczywistości nasycone kwasy tłuszczowe są dość łagodne, a niektóre z nich bardzo pożyteczne.
I tak kwas laurynowy występuje w orzechach kokosowych, oleju palmowym oraz w ludzkim mleku. Odznacza się właściwościami antywirusowymi. Leczy tez podrażnienie jelit, co jest ważnym czynnikiem w przeciwdziałaniu zespołowi nieszczelnego jelita i problemom spowodowanym przez choroby autoimmunologiczne. Kwas laurynowy może podwyższać poziom cholesterolu LDL, ale pamiętajmy, ze dzieje się tak w sytuacji, kiedy mamy niewielki stan zapalny oraz niski poziom insuliny wynikający z ograniczonego spożywania węglowodanów.
Kwas palmitynowy znajdziemy w oleju palmowym oraz produktach pochodzenia zwierzęcego, np. wołowinie, jajach, mleku, drobiu i owocach morza. Związek ten był przez długi czas obwiniany o powodowanie chorób układu krążenia, ponieważ ma tendencje do podwyższania poziomu cholesterolu LDL. Jednakże, jak wskazują ostatnie badania, udział tego kwasu jest niezbędny do formowania nowych wspomnień, oraz do uzyskiwania dostępu do pamięci długoterminowej. Co ciekawe, do produkcji tego kwasu prowadzi nadmierne spożycie węglowodanów. Kiedy glikogen w wątrobie osiągnie maksymalne stężenie, nadmiar węglowodanów przekształcany jest właśnie w kwas palmitynowy. Proces ten wydaje się stępiać nasza wrażliwość na leptyny, co w konsekwencji osłabia odczuwanie sytości po normalnym posiłku.
Kwas stearynowy znajduje się w znacznych ilościach w mięsie, jajach oraz czekoladzie. Wydaje się być obojętny, jeśli chodzi o poziom LDL, ale wykazano, ze zwiększa ilość HDL. Wpływa tez na zmniejszenie poziomu markera zapalenia systemowego-białka A.
Podsumowując, najgorszą mieszanką jest wysokie spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych w diecie bogatoweglowodanowej. Podniesiony poziom insuliny prowadzi do zmian w cząsteczkach LDL-stają się one niewielkie, zbite i łatwo ulegają utlenieniu. Jest to niekorzystne z wielu względów. Nie oznacza to oczywiście konieczności wyeliminowania nasyconych kwasów tłuszczowych, należy je spożywać z umiarem i celować raczej w mniejsze spożycie węglowodanów. Ogólne zalecenia mówią o tym, aby podaż tych kwasów tłuszczowych nie przekraczała 10% zapotrzebowania kalorycznego, dając w efekcie 30g tłuszczów nasyconych w diecie dla mężczyzn i 20g dobowo dla kobiet.