gorzka czekolada ?
Witaj,
Czekolada gorzka swój smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna.
Istnieją badania dowodzące korzystnego wpływu na zdrowie gorzkiej czekolady. Jednak na początku dwa zastrzeżenia. Nie każda czekolada będzie zawierać tyle samo dobrych substancji. Najlepsza dla zdrowia i najmniej kaloryczna jest czekolada gorzka - taka, która zawiera co najmniej 70% kakao. Równie ważna jest informacja, że to zawsze będzie produkt wysokokaloryczny. Dlatego wskazany jest umiar w jej spożyciu.
Okazuje się, że regularne spożycie prawdziwej, dobrej czekolady gorzkiej, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Zawdzięczamy to między innymi zawartymi w ziarnie kakaowym flawonoidom. Są one pomocne w walce z chorobami przewlekłymi czy chorobą niedokrwienną serca. Poza tym są bardzo dobrymi antyoksydantami, czyli przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki.
Działanie flawonoidów jest bardzo istotne, bo dzięki swoim właściwościom hamują proces zlepiania się płytek krwi, a więc tworzenia skrzepów. Ponadto, ograniczają utlenianie złego cholesterolu przez wolne rodniki oraz wpływają na napięcie ściany naczyń krwionośnych, co decyduje o właściwym ciśnieniu tętniczym.
W gorzkiej czekoladzie znajdziemy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: żelazo, wapń, fosfor i potas, węglowodany proste czy witaminy D, A, E i z grupy B.
Różne badania potwierdziły też dobroczynne działanie zawartych w niej polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi, a jednocześnie korzystnie wpływają na metabolizm. Oprócz tego znajdziemy w gorzkiej czekoladzie cynk i selen, które zwiększają wydzielanie endorfin, czyli substancji niwelujących stres, oraz magnez, który dobrze wpływa na komórki nerwowe. Nastrój poprawia również fenyloetyloamina oraz teobromina, która wykazuje właściwości regenerujące, a także pobudzająca kofeina. Po zjedzeniu czekolady organizm produkuje też więcej serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia. I wreszcie – gorzka czekolada zawiera też pirazynę, która poprawia pamięć i koncentrację.
Wracając do Twojego pytania, od czasu do czasu możesz sięgnąć po gorzką czekoladę, ale pamiętaj o tym, aby zachować umiar w jej spożywaniu.