21 maja 2015 21:37 •
pieczywo swojskie czy sklepowe?
pytałem już o makro bułek własnego wyrobu. Wyrobiłem takie aby były zblizone do makro ok 70 gr ryżu. Bułka wyszła już po upieczeniu mała o wadze 85 gr(przed obróbką ok 100 gr) dla porównania miałem bułkę razową z marketu ,,,,, buła dużo większa ale ,,,, ważyła 75 gr!!! i teraz pytanie co lepsze i ma więcej wartości? u mnie w bułce tylko mąka typ 2000 otręby razowe , zakwas woda a z marketu,,,???nie wiem co w środku. problem rozchodzi sie o makro, ale wydaje mi sie ze lepiej zjesc swoją pewną składników bułe.
827
4
dodał odpowiedź 21 maja 2015 21:51
Witam. Bardzo dobrze, że masz chęci i robisz sobie sam pieczywo. Oczywiście Twoja bułka, która w składzie ma wysokiej jakości mąkę żytnią będzie lepsza niż bułka razowa z marketu, która w większości pewnie będzie składać się z najgorszych jakości mąk, w tym głównie pszennej, która zawiera całą masę glutenu. W dodatku ma różne spulchniacze itp itd oraz dodawany jest jeszcze gluten aby ciasto lepiej się kleiło.
dodał odpowiedź 22 maja 2015 00:46
Lepsze własne.
dodał odpowiedź 22 maja 2015 11:19
Lepsze swojskie. Zawsze wiesz co jesz i według zapotrzebowania dodajesz składniki. I może łatwo obliczyć kcal i makroskładniki