dodał odpowiedź 27 stycznia 2015 12:33
Białko, tłuszcz, laktoza, witaminy i sole mineralne mleka czynią go pokarmem o wysokiej wartości odżywczej. Korzystne w mleku są zrównoważone proporcje wyżej wymienionych składników.
Białka mleka są lekkostrawne i drugie w kolejności pod względem wartości żywieniowej, zaraz po białku jaj kurzych. Zawierają aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać. Mleko wzmacnia naszą naturalną odporność z uwagi na obecność takich białek jak immunoglobuliny, lizozym czy laktoferyna.
Białka mleka wpływają także na lepsze wykorzystanie białek roślinnych w diecie oraz stanowią ich cenne uzupełnienie z uwagi na wysoką zawartość lizyny.
Główny składnik mleka – kazeina – jest dla naszego organizmu źródłem związanego z nią wapnia i fosforu.
Cukier mleczny – laktoza – nadaje mleku przyjemny, lekko słodkawy smak, dostarcza nam energii oraz ułatwia wykorzystanie wapnia przez nasz organizm.
czyli naturalny suplement
dodał komentarz 27 stycznia 2015 16:44
Powinieneś jeszcze na końcu dopisać - CYTAT z http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/podstawy-zdrowego-zywienia/290038,Dlaczego-warto-pic-mleko.html - inaczej jest to tzw. plagiat ctrl + c, ctrl + v, więc najgorszy typ;p
Do autora - ogólnie opinii na temat mleka jest dużo, a ja jestem jak najbardziej za. Sam piję pół litra dziennie i nie wyobrażam sobie pić np. gainera czy białka z czymś innym. Wybieraj mleko NIE 0%, gdyż witaminy w nim zawarte rozpuszczają się właśnie w tłuszczach, a same tłuszcze z mleka wcale nie są złe. Sprawdź też, czy dobrze tolerujesz laktozę. Najprostszy sposób - wypij pół litra samego mleka na pusty żołądek i poczekaj, czy w ciągu najbliższej godziny nie polecisz prędko do kibla :D
I jeszcze sprawa nabiału na redukcji - ponoć gromadzi wodę podskórną. Nie mam tego jak w tej chwili potwierdzić i jak temu zaprzeczyć, jednak faktem jest, że kiedy redukowałem i poziom bfu był u mnie na poziomie ok. 10-11% woda podskórna wciąż występowała i nieco zasłaniała mięśnie brzucha... Nie wiem czy to wina nabiału, ale na następnej wycince spróbuję na jakiś czas niestety odstawić nabiał i sprawdzić, czy będzie różnica.
dodał odpowiedź 28 stycznia 2015 08:36
Siemanko, w tym filmiku znajdziesz cenne informacje na temat nabiału:https://www.youtube.com/watch?v=xBJuukuzF4I
dodał odpowiedź 31 stycznia 2015 13:44
Moim zdaniem warto pić mleko. Wykazuje korzystne działanie między innymi na serce, oprócz tego ma też wapń i inne witaminy.