Miód: tak czy nie?
Witaj,
W zależności od surowca, z którego powstał, miody dzielimy na:
-nektarowe (kwiatowe),
-spadziowe,
-mieszane.
Do najważniejszych składników miodu zaliczamy łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukozę i fruktozę. Stanowią one 60-80% masy miodu. Istotnym składnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz olejki eteryczne.
Spośród białek występujących w miodzie koniecznie należy wskazać enzymy. Obecne są również, chociaż w niewielkiej ilości witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna, związki o charakterze chromowanym (cholina, acetylocholina).
Z pewnością miód jest dobry w smaku, ponadto ma właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim znane są właściwości bakteriobójcze miodu. Silnie bakteriobójcze jest inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe). Substancji tej nie znosi m.in gronkowiec złocisty. Miody wykazują również korzystne właściwości lecznicze na niektóre narządy wewnętrzne człowieka.
Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Cholina natomiast działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali z kolei stymulują produkcje czerwonych krwinek.
Miód ceniony jest przez wielu sportowców. Zawarte w miodzie cukry proste odgrywają dużą role w procesie detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu organizm człowieka przed działaniem zanieczyszczonego środowiska, obniżając toksyczne działanie używek tj. Alkoholu i nikotyny.
Który miód wybrać? Oto krótka ściągawka:
-wrzosowy zawiera bioaktywne związki o działaniu moczopędnych, bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Ma także silne działanie antyseptyczne. Zalecany jest osobom dotkniętym anemia, zapaleniem gardła i błony śluzowej,
-gryczany jako jedyny zawiera rutynę, substancje wzmacniająca i oczyszczająca naczynia krwionośne. Dlatego jest polecany osobom narażonym na schorzenia układu krwionośnego,
-spadziowy ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje największe działanie antybakteryjne spośród wszystkich miodów,
-lipowy wspomaga leczenie grypy i przeziębienia. Ułatwia zasypianiem, łagodzi stres i pomaga ustabilizować ciśnienie,
-rzepakowy w odróżnieniu od innych miodów bardzo szybko ulega krystalizacji, w wyniku której staje się niemal biały. Miód ten przyspiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem. Ma właściwości odtruwające, jest łagodny dla wątroby,
-wielokwiatowy powstaje z letnich kwiatów, które kwitną w czerwcu i lipcu. Pomaga w leczeniu chorób serca, anemii, zapalenia gardła i przeziębienia. Reguluje ciśnienie. Zalecany osobom uczulonym na pyłki roślin, stosowany przy odczulaniu,
-akacjowy przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka. Może więc zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, wspomaga też trawienie. Wykorzystywany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Oczyszcza nerki, a stosowany przez kilka miesięcy potrafi rozpuścić kamienie nerkowe. Jest moczopędny.
Wracając do Twojego pytania, jak widzisz miód ma dużo właściwości prozdrowotnych, w okresie robienia masy mięśniowej możesz spokojnie dodać go do diety. W okresie, kiedy się rzeźbisz nie zaleca się dużych ilości miodu ze względu na wysoka kaloryczność.