12 stycznia 2015 20:44 •
Co jeść podczas robienia MASY
Witam, ważę 65 kg i mam wzrostu 1.75cm, chciałbym dobić masę do 73-75 kg i pytanie mam takie... Co jeść podczas robienia takiej masy? czy mogę jeść co chce? Nie wiem ponieważ 1 raz to robię z góry dzięki za odpowiedź. :)
926
3
dodał odpowiedź 12 stycznia 2015 20:50
Na początku oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki. Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). Jeśli chcesz masować dodaj od tego 300-500 kcal. Podział makroskładników: węglowodany 50%, białko 30% i tłuszcze 20% Swoje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków. Unikaj przetworzonych rzeczy, słodyczy,napoi gazowanych itp.
dodał komentarz 12 stycznia 2015 20:52
Ok, dzięki wielkie. :)
dodał komentarz 12 stycznia 2015 20:56
nie ma za co, jak coś to pytaj ;)