11 stycznia 2015 23:50 •
dieta na redukcję masy
Witam mam 32 lata i jestem dużą kobietą :) ważę 82kg, trenuję kettlebell oraz siłownia, niestety nie potrafię dobrze zbilansować diety, cały czas popełniam błędy i waga nie ulega zmianie jeżeli już coś się zmieni to niestety nie w tym kierunku. Bardzo mi zależy na redukcji - docelowo pragnę ważyć 58kg. Proszę o pomoc.
407
0
dodał odpowiedź 12 stycznia 2015 12:02
Na redukcji kluczowa jest dieta z deficytem kalorycznym.Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). I odejmij od tego 300-500 kcal. Podział makroskładników: węgle 50%, tłuszcze 20% i białko 30%. Pamiętaj że 1g białka to 4kcal, 1g węglowodanów to 4kcal a 1g tłuszczu to 9 kcal. woje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków. Do tego dodaj trening cardio/interwały. Cardio wykonuj rano na czczo lub po treninug domatora. Wykonuj go na poczatki 30 minut. Z czasem zwiększaj czasu treningu cardio. Interwały wykonuj w dni wolne od treningu. Na redukcji polecam trening 4-dniowy Push&Pull.
dodał odpowiedź 12 stycznia 2015 12:54
bardzo dziekuje za odpowiedz dokladnie o takie informacje mi chodziło, pozdrawiam
dodał odpowiedź 12 stycznia 2015 16:53
oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmnij od niego 300-500 kcal. ułóż odpowiednio zbilansowana dietę w makro i mikroskładniki by zmieścić się w twoim zapotrzebowaniu kalorycznym. Dodaj trening cardio po treningu siłowym lub na czczo.