Suszone owoce , warto jesc ??
Witaj,
Suszone to owoce to dobry sposób na urozmaicenie posiłków. Można dodać je np. do owsianki. Owoce te posiadają wiele składników odżywczych, niestety także kalorii. Czy warto je jeść? Dla porównania kubek suszonych owoców tornad 300 kalorii i ok. 65g cukru. Przeciętny świeży owoc to 60-80 kalorii i ok. 15g cukru.
Suszone owoce, podobnie jak zwierze zawierają witaminy A i C, inne witaminy, takie jak np. tiamina (witamina B1), kwas foliowy. Najcześciej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów. Aby się przed tym ustrzec warto samemu suszyć owoce sezonowe w sposób naturalny, np. na słońcu. Warto jednak pamiętać, ze suszone owoce nie są w stanie zastąpić ich świeżych odpowiedników.
Kolejnym minusem jest zawartość siarki, która używana jest do konserwowania suszonych owoców i ochrony ich przed pleśniami i drożdżami. Dwutlenek siarki zapobiega również ciemnienia owoców, dlatego te do których siarka nie została użyta łatwo rozpoznać po ciemniejszej barwie.
Suszone owoce maja większa zawartość błonnika, poza tym są bogate w potas, miedz, żelazo i mangan. Ponadto posiadają podobna ilość przeciwutleniaczy co niektóre zwierze owoce. Przykładowo ilość przeciwutleniaczy zawartych w suszonych śliwkach jest zbliżona do ilości zawartej w świeżych jagodach. Przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te ostatnie przyspieszają m.in procesy starzenia się organizmu.
Osoby będące na redukcji powinny spożywać suszone owoce w ograniczonych ilościach. Lepiej dodawać je w niewielkich ilościach do innych posiłków niż zajadać je garściami miedzy posiłkami. Łatwo wówczas stracić kontrole i dostarczyć w ten sposób zbyt dużej ilości nadprogramowych kalorii. Pamiętajmy, ze 100g suszonych daktyli to 277 kcal, moreli-284 kcal, rodzynek-277 kcal, suszonych śliwek zaś to 267 kcal.
Jeśli sięgasz po owoce suszone warto rozważyć włączenie do diety jagód goji. Owoce te to wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce.
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.