4 stycznia 2015 22:38 •
Jak zrobić redukcję?
Co trzeba robić podczas redukcji ?
564
2
dodał odpowiedź 4 stycznia 2015 22:40
Co do spalania tłuszczu to kluczowa będzie dieta z deficytem kalorycznym. Na początku będziesz musiał obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne oraz makroskładniki. Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). I dodaj do tego 300-500 kcal. Podział makroskładników: węgle 50%, tłuszcze 20% i białko 30%. Pamiętaj że 1g białka to 4kcal, 1g węglowodanów to 4kcal a 1g tłuszczu to 9 kcal. woje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków. Do tego dodaj trening cardio/interwały. Cardio wykonuj rano na czczo lub po treninug domatora. Wykonuj go na poczatki 30 minut. Z czasem zwiększaj czasu treningu cardio. Interwały wykonuj w dni wolne od treningu.
dodał odpowiedź 4 stycznia 2015 22:44
By redukcja była należy ułożyć odpowiednio zbilansowaną dietą w makro i mikroskładniki. Aby to zrobić obliczasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmujesz od niego 300-500 kcal. by waga i tkanka tłuszczowa szły w dół. Oraz liczy się też aktywność fizyczna. Trening cardio ( np. bieganie, jazda na rowerze ) robisz na czczo lub bezpośrednio po treningu siłowym. Możesz też robić interwały, ale to w dni nie treningowe.