4 stycznia 2015 16:47 •
Zrzucanie wagi przed walką MMA
Witam, treningi mam 5 razy w tygodniu w godzinach 20-22. Ważę 95 kg, a do 1 marca chce zejść do 87 żeby zmieścić się w niższej kategorii. Nie chce bawić sie w jakieś odwadnianie przed walką czy inne tego typu sprawy. Mam sporo czasu więc z odpowiednio zbilansowaną dietą powinno dać rade. Mam pytanie czy dieta redukcyjna pod SW ma wyglądać tak jak dieta kulturystyczna np. low carb? Oraz co jeść w posiłku potreningowym który będzie bardzo późno, praktycznie zaraz przed snem?
1669
4
dodał odpowiedź 4 stycznia 2015 17:57
Co do spalania tłuszczu to kluczowa będzie dieta z deficytem kalorycznym. Na początku będziesz musiał obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne oraz makroskładniki. Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). I dodaj do tego 300-500 kcal. Podział makroskładników: węgle 50%, tłuszcze 20% i białko 30%. Pamiętaj że 1g białka to 4kcal, 1g węglowodanów to 4kcal a 1g tłuszczu to 9 kcal. woje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków. Do tego dodaj trening cardio/interwały. Cardio wykonuj rano na czczo lub po treninug domatora. Wykonuj go na poczatki 30 minut. Z czasem zwiększaj czasu treningu cardio. Interwały wykonuj w dni wolne od treningu. Co do posiłku posiłku po treningu to węglę + białko. np: ryż, ziemniaki + białka jaj, piersi z kurczaka.
dodał komentarz 4 stycznia 2015 18:05
Super, dzięki bardzo mi pomogłeś. Mam jeszcze pytanie czy obciąć od razu o 500 kcl zapotrzebowanie czy np. na początku 200, później 300 i np po miesiącu 500 kcl lub więcej? Chciałbym jeszcze dowiedzieć się jak to jest z twarogiem i warzywami a mianowicie czy twaróg pchać na siłe przed snem wliczając go oczywiście w bilans czy mge go odpuścic? Pytanie odnośnie do warzyw brzmi czy wliczać sie w bilans kaloryczny? jedni mówią że tak inni że nie i idzie zgłupieć.
dodał komentarz 4 stycznia 2015 18:21
to tak na początku odejmij 300 kcal. Jeśli waga po tygodniu nie spadnie odejmij około 100kcal itd aż waga zacznie spadać 0,5kg na tydzień. Co do twarogu nie polecam na redukcji bo zatrzymuje wodę w organizmie. Warzywa nie wliczaj w bilans.
dodał odpowiedź 4 stycznia 2015 18:46
Dieta z deficytem kalorycznym by spalić tłuszcz. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij od niego 300-500 kalorii.