31 grudnia 2014 10:32 •
Jak ułożyć prawidłową i dobrze zbilansowaną dietę?
Witam, mam 28 lat, 170 cm wzrostu i ważę około 65 kg. Nie uczęszczam na siłownię, staram się ćwiczyć w domu. Przeważnie jem 5-6 posiłków dziennie. Nie ukrywam, że jestem na razie amatorem, dlatego bardzo zależy mi na opinii fachowca w celu ustalenia prawidłowej i dobrze zbilansowanej diety. Mam np problem co powinno, a co nie może się znaleźć na kanapkach. Aktualnie nie korzystam z masła, czy to właściwa droga? Czy jedzenie szynki i czasem plastra sera żółtego jest ok? Starałem się wyeliminować większość cukrów - nie słodzę herbaty, oczywiście opuściłem słodycze, unikam owoców. Jak więc uzupełnić brak węglowodanów w organiźmie? Kolejny problem to moja praca, która odbywa się w systemie 24-godz. Czy mogę jeść także w nocy, skoro sie wysypiam się normalnie? Później mam przeważnie 3 dni wolnego, wtedy ćwiczę i odrabiam nocne zaległości. Wiem z Waszego programu, że dieta to ok. 70 % sukcesu, dlatego pytam na razie o to, później skoncenstruję się na udoskonaleniu ćwiczeń. Serdecznie i z góry dziękuję za pomoc, życząc wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
898
5
dodał odpowiedź 31 grudnia 2014 12:49
Mogę ułożyć Ci plan który przyniesie Ci bardzo dobre efekty który będzie zaplanowany i w kórym nie ma nic przez przypadek. Trening to połowa sukcesu ale do tego jeszcze potrzebne jest porządne odżywianie bez tego nie osiągniesz dobrych efektów. Dlatego jeżeli weźmiesz u mnie konsultacje możesz w rok zrobić taką formę jakiej nie mają inni po 2-3 latach. Dlaczego? Bo brak im wiedzy na temat treningów i odżywiania. Pod moją opieką gwarantuje że na przyszłych wakacjach pochwalisz się płaskim brzuchem i wyrzeźbioną sylwetką.
Chętnie Ci pomogę i jeśli chcesz dowiedzieć się więcej napisz do mnie email jestem trenerem personalnym i prowadzę również konsultacje online. Myślę że może cię to zaciekawić i jest to dla ciebie interesująca propozcja dzięki której możesz pod okiem profesjonalnego trenera zmienić swoją sylwetkę w tę wymarzoną! Proszę napisz do mnie a wszytko wyjaśnię Ci co i jak. Myślę że możemy nawiązać super współpracę :)
Zapraszam do polubienia fanpage https://www.facebook.com/pages/Trener-Personalny-Artur-Pliś/744949855539568?ref=hl
i czekam na wiadomość na email
trenerarturplis@gmail.com
dodał odpowiedź 31 grudnia 2014 14:25
Witam. Podstawa to obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Waga*24*współczynnik aktywności fizycznej (1.2 mała 1.5 średnia 1.7 duża). Wtedy otrzymasz bardzo ogólny wynik i będziesz musiał go sprawdzić na sobie przez jakieś 2 tygodnie. Potem dodajesz lub odejmujesz kalorie w zależności czy chcesz budować masę mięśniową czy redukować tkankę tłuszczową. Źródła białka to: kurczak, indyk i inne chude mięsa oraz jaja, ryby, ewentualnie nabiał. Źródła tłuszczy to olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj, awokado oraz tłuste ryby. Źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, płatki owsiane i orkiszowe, pieczywo ciemne oraz dobre mąki. Najlepiej jeść 5-7 posiłków dziennie o takich samych porach. Trochę ogólnie odpowiedziałem, jeśli masz jakieś pytania - pytaj. Pozdro
dodał komentarz 31 grudnia 2014 23:50
Zastanawiam się właśnie nad nabiałem. Słyszałem wiele niepochlebnych opinii na jego temat, a przyznam się, że często lubię sobie zjeść zupę mleczną. Oczywiście teraz przestawiłem się na płatki pełnoziarniste (niestety, nie awansowałem jeszcze na owsiane:) i mleko 0%. Nie wiem czy można to włączyć do diety. Co do reszty - ryż uwielbiam, więc jem go często i ze smakiem. Przeważnie razem z filetem z kurczaka. Makaron staram się spożywać ciemny, ale tak średnio mi to smakuje. Pieczywo oczywiście ciemne, jajka wcinam przy każdym posiłku.
Najgorzej czuję sie, kiedy jestem w pracy i np. o 3 nad ranem żołądek domaga się posiłku. Co mam wtedy zrobić? W sensie czy mógłbym wtedy go czymś zapchać? I jeszcze jedno pytanie - czy ryby w puszce, takie jak makrele w pomidorach to dobry pomysł, czy ze względu na to, że wiadomo, że są one słodzone, muszą odpaść? Dzięki z góry:)>
dodał komentarz 1 stycznia 2015 19:07
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na puszkowaną rybę. żołądek możesz zapchać wodą i warzywami, które pęcznieją w żołądku.
dodał odpowiedź 31 grudnia 2014 17:02
zadbaj o zbilansowanie diety. wszystkie marko i mikro elementy w niej. odpowiednią ilość tłuszczy węglowodanów i białka. i opblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne:D