27 grudnia 2014 13:33 •
Dieta dla początkującego
Witam! To moja pierwsza aktywność w tym miejscu!
Pytanie brzmi jak powinna odżywiać się osoba która zaczyna przygodę z siłownią i wysiłkiem fizycznym tzn.
1) Jak się odżywiać żeby było zdrowo i odpowiednio do wysiłku fizycznego ?
2) Regularne Posiłki czyli co mamy na myśli pod tym pojęciem? jak często i jak dawkować?
3) Dieta kojarzy się z tym, ze trzeba za nią więcej zapłacić, fakt czy mit? jak jeść zdrowo ale żeby nie było bardzo drogo ?
Nie wiem nawet o co dokładnie pytać, jestem w tej dziedzinie kompletnym laikiem. W internecie też jest mnóstwo informacji ciężko powiedzieć po które informacje sięgać a chciałbym jakoś tą wiedze uporządkować i zacząć dobrze treningi :)
Pytanie brzmi jak powinna odżywiać się osoba która zaczyna przygodę z siłownią i wysiłkiem fizycznym tzn.
1) Jak się odżywiać żeby było zdrowo i odpowiednio do wysiłku fizycznego ?
2) Regularne Posiłki czyli co mamy na myśli pod tym pojęciem? jak często i jak dawkować?
3) Dieta kojarzy się z tym, ze trzeba za nią więcej zapłacić, fakt czy mit? jak jeść zdrowo ale żeby nie było bardzo drogo ?
Nie wiem nawet o co dokładnie pytać, jestem w tej dziedzinie kompletnym laikiem. W internecie też jest mnóstwo informacji ciężko powiedzieć po które informacje sięgać a chciałbym jakoś tą wiedze uporządkować i zacząć dobrze treningi :)
338
2
dodał odpowiedź 27 grudnia 2014 18:52
Na początku musisz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. musisz obliczyć sobie swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). Jeśli chcesz masować to dodajesz 300-500 kcal, jeśli chcesz redukować odejmujesz 300-500 kcal. Podział makroskładników: węglowodany 50%, białko 30% i tłuszcze 20% Swoje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków. Na redukcji ważną rolę odgrywa trening cardio/interwały. Trening cardio wykonuj po treningu siłowym lub rano na czczo przed śniadaniem. Cardio wykkonuj 20-30 minut. Interwały wykonuj w dni wolne od treningu. Za dietę wcale więcej nie zapłacisz. Nawet Ci taniej wyjdzie.
dodał odpowiedź 27 grudnia 2014 18:58
Witam. Podstawa to obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Waga*24*współczynnik aktywności fizycznej (1.2 mała 1.5 średnia 1.7 duża). Wtedy otrzymasz bardzo ogólny wynik i będziesz musiał go sprawdzić na sobie przez jakieś 2 tygodnie. Potem dodajesz lub odejmujesz kalorie w zależności czy chcesz budować masę mięśniową czy redukować tkankę tłuszczową. Źródła białka to: kurczak, indyk i inne chude mięsa oraz jaja, ryby, ewentualnie nabiał. Źródła tłuszczy to olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj, awokado oraz tłuste ryby. Źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, płatki owsiane i orkiszowe, pieczywo ciemne oraz dobre mąki. Najlepiej jeść 5-7 posiłków dziennie o takich samych porach. Trochę ogólnie odpowiedziałem, jeśli masz jakieś pytania - pytaj. Pozdro.