mleko sojowe jako zamiennik
Witaj,
Zacznę od prostego porównania, 250 ml mleka sojowego i krowiego z rożna zawartością tłuszczu:
-mleko sojowe-82 kcal,
-mleko 0,5%-88 kcal,
-mleko 2%- 115 kcal,
-mleko 3,2% - 145 kcal.
Mleko sojowe jest produktem bez laktozy, obfitującym w białko. Nie zawiera także cholesterolu. W porównaniu do mleka krowiego ma mniej wapnia i witaminy D. Jedna szklanka mleka sojowego zawiera niewiele mniej białka niż mleko krowie (ok. 7g), węglowodanów i tłuszczy jest natomiast 4-4,5g.
To czym góruje nad nim mleko krowie to wspomniany wapń i witamina B. Aby to wyrównać, cześć produktów wzbogaca się tymi składnikami. Warto czytać etykiety, ponieważ do niektórych z nich dodaje się również cukier, aby poprawić smak.
Mleko sojowe może być spożywane przez osoby uczulone na mleko krowie. Dotychczas zdefiniowano ponad 30 rożnych rodzajów protein w mleku krowim, które mogą prowadzić do tworzenia się przeciwciał. Innym problemem jest niezdolność trawienia większych ilości laktozy. Niezdolność ta wynika z niedoboru enzymu zwanego laktazą. Każde mleko pochodzenia zwierzęcego zawiera laktozę. Średnia zawartość laktozy w mleku (g/100ml):
-owca-6,5
-krowa-4,8
-koza-4,2.
Niektóre badania wskazują, ze soja może być produktem zmniejszającym ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, ze jest pomocna w obniżaniu poziomu ,,złego" cholesterolu. Ochronnie na serce mogą działać również izoflawony, które prawdopodobnie działają jako przeciwutleniacze.
Mino tych niewątpliwych właściwości, spożywanie soi ma swoje wady. Przede wszystkim fitoestrogeny mogą wywoływać u mężczyzn problemy z płodnością. Saja zawiera też tioglikozydy upośledzającą prace tarczycy. Niektóre amerykańskie badania donoszą, ze mleko sojowe wywołuje więcej alergii pokarmowych niż mleko krowie oraz zawiera za mało chloru i za dużo siarki. Moze to skutkować zaburzeniami w układzie nerwowym.
Jak widzisz temat soi jest dość kontrowersyjny. Uważam jednak, ze wszystko jest dla ludzi, wiec od czasu do czasu możesz pic mleko sojowe. Pomysł jednocześnie o wypróbowaniu takiego mleka jak: migdałowe, orzechowe czy tez teff.