16 września 2014 17:48 •
Zapotrzebowanie kaloryczne
Witam, powracam do crossfitu po rekonstrukcji kolana, Jestem na paleo od stycznia (moje życie jest teraz o 10000% bardziej komfortowe:schudłam, mam więcej energi i co najważniejsze moje problemy zdrowotne(SIBO) zostały zdiagnozowane i czuje się coraz lepiej!!!) jednak powrót po kontuzji nie jest łatwy, pomimo stopniowego zwiększania obciążeń,intensywności i trudności ćwiczeń nie czuję się tak jak wcześniej. W czasie rekonwalescencji miałam mniejsze zapotrzebowanie energetyczne i teraz ciężko mi jeść więcej (po prostu zmniejszyła się moja pojemność :D ). Według wyliczeń(z różnych źródeł i różnych kalkulatorów) powinnam spożywać ok 2300 kcal(trening ok 6 razy w tygodniu crossfitowym systemem 3x1), a spożywam jakieś 1500. Czy to możliwe żebym miała takie duże zapotrzebowanie??Czy zwiększenie zapotrzebowania nie spowoduje wzrostu wagi?Jak tak to jak można zwiększyć kaloryczność nie jedząc na przekór sobie(bardziej tłusto?) Nie chce przytyć, bo moja waga jest prawidłowa,wręcz idealna (55kg przy 165cm), ale mam problemy ze snem i nie mam takiej siły jak wcześniej, a wyporwadziłam sie do Niemiec i w końcu mam możliwość trenowania w profesjonalnym Boxie !! Jak moja noga będzie już na to gotowa oczywiście, ale potrzebuję do tego siły :D Bardzo proszę o odpowiedź! Pozdrawiam Daria Treder
536
3
dodał odpowiedź 17 września 2014 15:04
Dziękuje bardzo za odpowiedź ! :) Ten mit diet niskokalorycznych wśród kobiet dalej gdzieś we mnie siedzi, ale myślę że skoro zauważyłam problem i chce coś zmienić to jestem na dobrej, crossfitowej drodze ! :D
Pozdrawiam
dodał odpowiedź 18 września 2014 09:53
Najlepiej liczyć zapotrzebowanie kaloriyczne w ten sposób: "Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego.
Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu
dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie
tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia
posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając
kalorii (energii) z pożywienia.
Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana
materii PPM – BMR)
- regulację termogenezy (TEF)
- zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA)
- oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia
codziennego (NEAT)
Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii).
Jak więc powinno wyglądać to w praktyce?
CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT
1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi
otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej):
Dla kobiet:
665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)]
Dla Mężczyzn:
66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)]
2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%)
3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu:
- Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu
np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%).
– proponuje korzystać z tej wartości.
- Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%).
4) Dla osób ćwiczących
- Osoby początkujące = 300 kcal
- Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal
5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się
na całkowite dzienne zapotrzebowanie.
Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W
zależności od celu diety
powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik
Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4
"