Węglowodany - 5 najważniejszych korzyści stosowania
Rekomendacje odnośnie odżywiania stanowią, że ??45 do 65 procent kalorii, które spożywasz każdego dnia, powinno pochodzić ze źródeł węglowodanowych. Węglowodany zapewniają energię i pomagają w kontroli wagi. Wywierają również korzystny wpływ na serce i utrzymanie zdrowego układu trawienny.
Energia
Węglowodany są głównym źródłem paliwa dla Twojego organizmu. Kiedy przyjmujesz jedzenie, twoje ciało rozkłada cukry i skrobie by wchłonąć je do krwioobiegu. Twoje ciało potrzebuje glukozy, aby mieć energię, by zrobić wszystko czego chcesz, od oddychania do treningu siłowego. Ponadto twój mózg potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie weźmiesz wystarczającej ilości węglowodanów, możesz stać się słaby, ospały i niezdolny do skupienia się na nawet prostych zadaniach.
Kontrola wagi
Węglowodany są często obwiniane za przybieranie na wadze, ale prawda jest taka, że ??są one kluczowe dla zdrowej kontroli wagi. Centers for Disease Control and Prevention zaleca uzyskanie 14 gramów błonnika na każde 1000 kalorii, które spożywasz każdego dnia. Jedynymi źródłami błonnika są węglowodany, więc prawie niemożliwe jest uzyskanie wystarczającej ilości błonnika pokarmowego na diecie niskowęglowodanowej. Produkty bogate w błonnik zwiększają objętość pożywienia, dzięki czemu dłużej czujesz się pełny i możesz szybciej zaspokoić swój apetyt. Żywność wysokobłonnikowa ma również niską wartość kaloryczność, więc uzyskanie wystarczającej ilości błonnika może pomóc w zrzuceniu wagi.
Zdrowe serce
Błonnik pokarmowy zapobiega gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach i tworzeniu niebezpiecznych blokad, które mogą prowadzić do ataku serca lub udaru. Jedzenie pełnoziarnistych produktów, takich jak świeże owoce, warzywa, pełne ziarna pszenicy, owsa, otręby i komosa ryżowa, zapewnia bogate w błonnik, który chroni Twoje serce i pozwala Ci czuć się lepiej. Unikaj prostych węglowodanów, takich jak ciastka, produkty wykonane z białej mąki i przetworzonej żywności, które są na ogół o niskiej zawartości błonnika i często zawierają dużo tłuszczu i cukru.
Poprawione trawienie
Uzyskanie wystarczającej ilości węglowodanów bogatych w włókna może pomóc w zapobieganiu problemom trawiennym, takim jak zaparcia i niestrawność. Nierozpuszczalne włókno, rodzaj włókna, które nie rozkłada się podczas trawienia, jest również znane jako błonnik. Pcha inne pokarmy wzdłuż przewodu pokarmowego, przyspieszając proces trawienia. Dodaje również masę do stolca, ułatwiając wypróżnienia. Bez wystarczającego spożycia węglowodanów może nie być wystarczającej ilości błonnika, aby utrzymać prawidłowy układ trawienny.
Węglowodany zachowają pamięć.
Po tym, jak kobiety z nadwagą stosowały dietę "niskowęglowodanową" przez tydzień (całkowicie wyeliminowano węglowodany z diety), pogorszyły się w testach pamięci roboczej (tj. Dlaczego wszedłem do tego pokoju?) I pamięci wzrokowo-przestrzennej ( zapamiętywanie miejsc na mapie) niż ich odpowiednicy, którzy stosowali dietę "niskokaloryczną", opartą na wytycznych Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego, w badaniu z Tufts University. Trzeba jednak pamiętać, że obecny stan wiedzy zakłada, że diety niskowęglowodanowe mogą przynieść korzyści szczególnie gdy chodzi o populację osób starszych.
https://www.livestrong.com/article/504219-four-important-benefits-of-carbohydrates/
http://www.eatingwell.com/article/16138/6-reasons-you-should-be-eating-carbs/