Zielona herbata – poznaj jej właściwości i zastosowania
Zielona herbata jest znana od wieków. To niesamowity przeciwutleniacz kojący nerwy i wspomagający układ odpornościowy naszego organizmu. Dowiedz się więcej o tym niesamowitym darze natury !!!
Zielona herbata – na co pomaga
Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i odchudzające została ona doceniona na całym świecie. Zielona herbata to prawdziwe bogactwo antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, które uszkadzając zdrowe komórki doprowadzają do rozwoju wielu współczesnych chorób. Zielona herbata wykazując działanie przeciwutleniające może zapobiegać wielu przewlekłym chorobom jak np.: choroby serca, choroby nowotworowe, a nawet procesy starzenia.
Zielona herbata to sprzymierzeniec odchudzania. Zawiera sporą ilość katechin, reprezentujących grupę bioflawonoidów, które stymulują wielokierunkowo procesy spalania tkanki tłuszczowej. Po pierwsze zwiększają termogenezę, czyli produkcję ciepła przez organizm, co łączy się z spalaniem większej ilości kalorii. Po drugie zmniejszają przyswajanie tłuszczu i węglowodanów, co wynika z wpływu dezaktywującego zielonej herbaty naodpowiednie enzymy trawienne. Pamiętaj, obfite posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu iwęglowodanów zawsze popijaj zieloną herbatą!
Zielona herbata – ile pić
Generalnie, jako że zielona herbata zawiera teinę o działaniu pobudzającym, zaleca się wypijać 1- 3 filiżanki napoju przygotowywane na bazie około 10 g suszu z liści, z ograniczeniem w porze wieczornej. Ilość wypijanej zielonej herbaty zależy w dużej mierze od tego, z którego parzenia pochodzi. Ta z pierwszego parzenia wykazuje dużo większe działanie pobudzające, z kolei te z 2-3 wywierają wpływ bardziej relaksujący i orzeźwiający.
Bardzo ważny jest sposób parzenia zielonej herbaty. Chcąc zachować jej właściwości prozdrowotne i odchudzające należy zachować temperaturę parzenia w przedziale 80 – 90 stopni. Czas parzenia zielonej herbaty powinien wynosić tylko około 2- 3 minuty. W ojczyźnie zielonej herbaty wypija się nawet 10 filiżanek naparu z liści zielonej herbaty.
Zielona herbata – właściwości
Zielona herbata używana jest w medycynie chińskiej już od 4000 lat. Katechiny z zielonej herbaty wykazują zdolność do wzmacniania naczyń krwionośnych i spowalniania procesów miażdżycowych. Zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów u osób spożywających nadmierną ilość tłuszczu. Wiele badań donosi, że zielona herbata działa również ochronnie na wątrobę.
Zielona herbata charakteryzuje się dużym stężeniem teiny, która wpływa na organizm podobnie jak kofeina, dodatkowo usprawniając procesy myślowe. Temu składnikowi m.in. zawdzięcza zielona herbata swój wpływ pobudzający oraz odchudzający.